Любопитно

51 години по-късно: разгадаха кода на серийния убиец Зодиак

Р азбивачи на кодове са разгадали шифъра  от 340 знака на серийния убиец, наричан Зодиака, 51 години след като кода беше изпратен в редакцията на вестник „Сан Франсиско Кроникъл”. Новината е потвърдена от ФБР, съобщава Би Би Си (BBC).

Убиецът, който така и не беше заловен, убива петима души или с наръгване с нож, или при престрелки. Той тероризира района на залива на Сан Франциско в края на 60-те години на миналия век.

Разгаданото съобщение е едно от няколкото, изпратени до вестници по време на убийствата. Кодът е разбит от трима души от САЩ, Белгия и Австралия.

Дешифрираният текст не хвърля светлина върху самоличността на убиеца. Ето какво гласи той: „Надявам се, че се забавлявате много, опитвайки се да ме хванете. Не се страхувам от газовата камера, защото тя ще ме изпрати по-скоро в Рая, защото сега аз имам достатъчно роби, да работят за мен”.

Във видеоклип, публикуван в YouTube, уеб дизайнерът от Вирджиния Дейвид Оранчак казва, че е разбил шифъра заедно с експерта по приложна математика от Авсралия Сам Блейк и белгиеца Ярл Ван Ейке, управител на склад и софтуерен инженер и разбивач на кодове.

Съобщението, което Оранчак определя като „още от боклуците на търсещия внимание Зодиак”, се състои от редове от главни букви и символи. Екипът, разгадал кода, който използва човешката изобретателност и софтуер за дешифриране а съобщения, посвещава усилията си на жертвите на Зодиака и техните близки.

ФБР потвърди разбиването на кода и заяви, че продължава да търси справедливост за убитите.

Това не е първото криптирано съобщение, приписвано на серийния убиец, според „Сан Франциско Кроникъл”. Остават да бъдат декодирани още две, едно от които може да съдържа и името на Зодиака.

Поредицата от убийства започва през декември 1968 г. с мъж и жена, застреляни в колата им. През юли 1969 г. бяха застреляни още един мъж и жена, но мъжът оцелява. По-късно същата година мъж и жена – двойка, са намушкани до езеро. Само мъжът е оцелял. През октомври 1969 г. в Сан Франциско е застрелян шофьор на такси.

Убиецът, който никога не е идентифициран, твърди, че е убил 37 души в писма до вестници, но следователите са работили въз основа на общо седем жертви, от които пет убийства.

Неразшифровани криптограми на зловещи престъпници

Кой е Джак Изкормвача остава тайна завинаги

Едно от най-известните неразгадани убийства – случаят на „Черната Далия“