България

Ердоган: ЕС трябва да отхвърли натиска на Гърция и кипърските гърци

ЕС трябва да отхвърли натиска, който изпитва от страна на Гърция и гръцко-кипърската администрация (така Турция нарича правителството на Република Кипър-бел.ред.), заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от “Анадолската агенция“.

„Изключително погрешно е отношенията на Турция с ЕС да бъдат в плен на триковете на една или две държави!“ – заяви Ердоган в обръщение към видеовръзка на церемонията по откриването на магистрала Маниса-Акхисар в Западна Турция. На отделно събитие президентът каза, че Турция се подготвя за реформи, които ще превърнат страната отново в притегателен център.

„С правните и административните реформи ние се стремим да осигурим мястото на Турция в топ 10 на преструктурирания глобален, политически и икономически ред“, каза Ердоган във видеообръщение при откриването на язовир в югоизточната провинция Газиантеп.

По отношение на пандемията от коронавирус той каза, че Турция е завършила подготовката за получаване на ваксини от други страни, докато нейната местна ваксина COVID-19 не е готова за пускане. Той повтори, че Турция не е направила компромис със своите здравни услуги и инвестиции през период, когато целият свят е бил засегнат от пандемията.