Политика

Зуека пее за Дулсинея, но рисува Дон КихотИзложбата на артьора в пловдивска галерия се отложи заради пандемията, очаква се да е през март

Роден е на 30 април 1965 година в Сливен. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Атанас Илков. Участва в студентското предаване от началото на 90-те “Ку-ку”“, както и в наследника му “Каналето”. Водил е предаването “Господари на ефира” и е участвал в сериала “Полицаите от края на града”. Лице на тв предавания като “Като две капки вода” и “Маскираният певец”. С актрисата Нина Димитрова основават театър “Кредо”. Първата им обща постановка – “Шинел” (по Гогол), има повече от 500 представления по цял свят на 8 езика.Дон Кихот е един от персонажите в картините на Васил Василев – Зуека. На героя на Сервантес актьорът е посветил цял цикъл.

“Какво? Да разкажа за моята първа изложба? Тя наистина трябваше да се открие тези дни в Пловдив, но пандемията я отложи и не се знае за кога. Рано, много е рано да се говори за картините ми. Да наближи откриването, да гръмнем шампанското, тогава всичко ще ви разкажа. Сега – категорично не!”

Така реагира Васил Василев – Зуека, помолен да разкаже повече за себе си като художник. Известният актьор пропуска обаче факта, че негови картини са се появили в мрежата, дори вече някои са продадени. Информацията се разпространява като пожар. Така че шампанското още може да не е гръмнало, но духът е излязъл от бутилката и спасение няма – любопитни дебнат отвсякъде.

Домакин на

изложбата ще бъде

пловдивската

галерия U PARK

на ул. “Отец Паисий” 24, известна повече като Галерията на Кольо Карамфилов, един от нейните основатели през 2008 г. В нея всички са приятели. Името дава известният поет, писател и драматург Елин Рахнев. “Парк означава обединение на душата”, мотивира той идеята си. Когато 2 г. по-късно PARK се мести в мазе (в подземието на къщата на прочутата пловдивска фамилия Торосян), Кольо предлага да добавят U пред името. То напомня за подземните железници в Германия.

(На последната си юбилейна изложба на 9 декември 2013 в Пловдив Кольо Карамфилов представя и първия си филм, озвучен от Христо Шопов и Васил Василев – Зуека. Имаше планове да се насочи към късометражното и игралното кино. Каза, че това е последната му изложба, сбогуване с рисуването, че търси нови пространства за изказ – отвъд мълчанието на картините – б.р.)

“Зуека е наш приятел. Затова му подаваме ръка за тази изложба, нещо като приятелско приютяване. В цялата суматоха около смяната на датите за откриването, изложбата все още си няма име. Но пък авторът, за разлика от много други художници, винаги озаглавява творбите си и се подписва като Зуек, разказва галеристката Радост Коцева. Тя току-що беше получила в залата вече рамкираните картини.

За бъдещата изложба

са събрани около

30 платна,

рисувани с гваш

и акрил

(Зуека има “ателие” в дома си и пространството не позволява там да се ползват маслени бои заради токсичните разтворители- б.р.)

“Стоим си вкъщи. Пазим се. Да, рисувал съм и рисувам за себе си, но от 20 години не съм хващал сериозно четка. Е, сега имам време. Всичко, което правя на платното и за това, че го правя, дължа на Кольо Карамфилов, за чиято ненавременна загуба продължавам да скърбя”, признава актьорът. Той не крие приятната изненада от интереса към картините му, показани онлайн. Вече има заявени няколко откупки, макар творбите да са видени само виртуално. Не е очаквал такъв мигновен успех. Друго си е живият досег до изкуството.

“Цените сме ги формирали заедно – те са съвсем приемливи, а той се вслушва в моите съвети”, казва галеристката му.

“Любопитно е,

че рисува творбите си

обединени в цикли

На неговите платна оживяват Дон Кихот, ангели, циркът, сцената (че как без нея, възкликна в краткото ни интервю авторът – б.р.) Дори се шегуваме, че може да пее за Дулсинея и как ще изтрезнее от нея, но рисува Рицаря на печалния образ”, разказва с усмивка Радост. Тя не крие, че картините на техния приятел носят на всички истинска радост и със сигурност това ще се случи и с публиката. В някои, например тази с летящата в небето двойка, определено се усеща препратка към Марк Шагал. Това пак е под влиянието на Кольо Карамфилов, който обичал да казва, че в картините трябва да има усмивка и намигване.

Близките му приятели не са учудени от неговата богата култура в областта на изкуството. Дори се говори, че е завършил художествена гимназия, но Зуека си признава, че в неговия техникум се учело само за електричество. Тоест си е самоук, чист наивист!

Наивизмът със

своята простота и

откровеност

съвсем не е лесен артистичен жанр, а в момента е добре дошъл във всяка галерия. В неговите картини се усеща наивният поглед към света и това не е случаен, а търсен ефект.

Малко остава. Дано в началото на 2021 г. можем да видим картините му на живо.

Дано примера на баща си последва и дъщеря му Девина, която рисува много хубаво. “Когато се роди Девина, ѝ подариха икона на Света Богородица, рисувана от Лика Янко. Не знам дали беше знак, но имам чудесна рисунка на дъщеря ни на св. Никола, правила е и много сполучлив мой портрет”, разказа майка ѝ Нина Димитрова (дълги години тя и Зуека баха житейски и творчески тандем – б.р.).