Политика

US учени: Ваксини, които се вдишват, предизвикват по-силен имунен отговорАмерикански учени установиха, че ваксините, които се вдишват, предизвикват бърз и силен имунен отговор при опити с мишки и примати, като не водят до увреждане на белите дробове, съобщи МедикълЕкспрес.

Резултатите от изследването бяха публикувани в списание „Мед“. Те сочат, че безопасна и ефективна система за въвеждане на ваксините в белия дроб би могла да се използва за имунизаци и терапия на дихателни заболявания, предаде БТА.„Тази стратегия за прилагане има потенциала за по-ефективно прилагане на ваксини и терапии, като същевременно намалява вероятността от токсични странични ефекти“, каза съавторът на изследването Уадих Арап от института за изследване на рака Рутгърс в Ню Джърси.

„Надяваме се, че това ще има ключова роля в разработването на ваксини и лечение за блокиране на разпространението на дихателни инфекциозни заболявания, вероятно и за настоящата пандемия от Ковид-19, особено сред хора с ограничен достъп до медицински грижи“, каза още той.

Пулмонарното въвеждане има много предимства пред други форми на приложение, защото терапията или ваксината достига директно до целта.

Тя може да се прилага за защита от пренасяни по въздуха патогени, които причиняват заболявания като туберкулоза, грип, ебола, шарка и други.