Днес

Борисов и авторите на "Корона, чао" влязоха в спор за Северна Македония във "Фейсбук"

Кадър от срещата на Бойко Борисов със северномакедонския премиер Зоран Заев.

© Правителствена информационна пресслужба

Кадър от срещата на Бойко Борисов със северномакедонския премиер Зоран Заев.

В задочен спор за Северна Македония влезе премиерът Бойко Борисов с авторите на добилата популярност покрай пандемията от COVID-19 песен „Корона, чао“. Първо актьорът Драган Спасов-Дац и композиторът Александър Митевски, които са македонци, се обърнаха публично във „Фейсбук“ към Борисов, като припомнят, че двете страни са „първи съседи“, които пък били близки като роднини.

България фактически блокира началото на преговорите на ЕС със Северна Македония заради двустранни спорове. България отхвърля твърденията, че е наложила вето, но заради нея темата отпадна от дневния ред на срещата на Съвета по общи въпроси в началото на месеца, на който трябваше да бъде обсъдена преговорната рамка за Северна Македония и Албания.

„Г-н Борисов, при нас първият съсед е като роднина. Отиваш при него да молиш за помощ по всяко време, а той прави същото, когато има нужда от нещо. Имате ли нужда от захар, брашно, хляб, клещи, помощ, за да прехвърлите нещо… ето го и първият съсед. Сърдечни хора сме, пълни с любов, които умеят да обичат, когато са обичани. Има и от тези другите, но има навсякъде. Лесно е да мразиш, трудно е да обичаш, защото любовта и приятелството търсят разбиране, а ние трябва да се разбираме“, пишат творците в публикацията си до Борисов.

Те припомнят, че през лятото Борисов публикува видео в профила си във „Фейсбук“ как шофира служебния джип и слуша песента им „Корона, чао“. Според музикантите „двата ни езика си приличат и от там сте слушали без проблем обработката ни“. Тогава, отново във „Фейсбук“, Драган Спасов-Дац и Александър Митевски специално благодариха на Борисов, че слуша песента в колата си.

Северномакедонска версия по мелодията на „Белла, чао“ стана много популярна след първата вълна на пандемията. Използваната музика е от прочутата италианска песен през Втората световна война, която се превръща в песен на съпротивата срещу фашистката диктатура.

Малко след обръщението на творците дойде и отговорът на Борисов.

„В тези нелеки времена е важно да се подкрепяме. Точно както през годините ние винаги сме го правили за нашия първи и най-близък съсед! И точно защото сме най-близки не трябва да допускаме да се отдалечим. Приятелството между нас е силно. А най-силните връзки са най-емоционални. Но това не означава, че трябва да се отмятаме от обещанията си и да се обиждаме. Като приятели трябва да сме честни един към друг. Така ще продължим напред. Ако се инатим, проблемите ще останат. Решението е диалог, солидарност, разбиране. Ние сме готови да помогнем. Искаме да видим същото и у нашите съседи и приятели“, написа той.