Днес

Застрелян е мъж, открил огън пред катедрала в САЩ с крясъци "Убийте ме"

Застрелян е мъж, открил огън пред катедрала в САЩ с крясъци "Убийте ме"

© Associated Press

Въоръжен мъж, крещящ „Убийте ме“, е открил огън на стълбите пред катедралата „Свети Йоан Богослов“ в Ню Йорк след коледен концерт на църковния хор в неделя следобед. Мъжът е бил убит от полицията, съобщиха „Ройтерс“ и „Асошиейтед прес“.

Никой друг не е пострадал при стрелбата благодарение на бързата реакция на полицаите, намиращи се на мястото на инцидента, съобщи на пресконференция в неделя комисар Дермот Ший от градската полиция в Ню Йорк.

Заподозреният, който не е идентифициран, е бил прострелян в главата най-малко веднъж. Той е бил закаран в болница, където е била установена смъртта му. Комисар Ший каза, че полицаите са стреляли общо 15 пъти срещу заподозрения. Полицията е открила две полуавтоматични оръжия на мястото на инцидента и чанта, която, изглежда, е принадлежала на стрелеца. В нея са намерени туба бензин, въже, тел, няколко ножа, Библия и лепенка.

Инцидентът стана малко преди 16.00 ч. местно време пред катедралата „Свети Йоан Богослов“ в Манхатън, която е главната църква на Епископската епархия в Ню Йорк. Четиридесет и пет минутният концерт тъкмо приключил и хората започнали да се разотиват, когато се чули поредица изстрели. Около 200 души се наслаждавали на изпълнението на църковния хор, отбелязва „Ройтерс“.

Ежегодният коледен концерт в катедралата бе преместен навън заради правилата за безопасност, свързани с пандемията от COVID-19. Комисар Дермот Ший каза, че когато започнала стрелбата, на стълбите пред катедралата се намирали само около 15 души. Мъжът стрелял и крещял „Убийте ме“, „Застреляйте ме“. Полицаите наредили на мъжа няколко пъти да остави оръжието, преди да стрелят по него. /БТА