Днес

Кратки новини: България ще има нов суперкомпютър

Кратки новини: България ще има нов суперкомпютър

© Юлия Лазарова

Кратки новини“ е рубрика на „Дневник“, в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

Жестоко убийство в Стара Загора

Разчленен труп на мъж е намерен в Стара Загора късно снощи. Сигналът е подаден около полунощ на 112. Част от трупа е бил в контейнер до блок 26 в кв. „Три чучура“. По случая се води разследване. В полицията вече извършват разпит на заподозрян за убийството мъж от същия блок, за когото има данни, че е алкохолик. Към момента все още не му е повдигнато обвинение. Има насоки за самоличността на жертвата – мъж от български произход, който е бил клошар.

България ще има нов суперкомпютър

Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии обяви подписването на договор на стойност 11,5 млн. евро за нова суперкомпютърна система в България. Тя ще разполага с повече от 4,4 петафлопса (ще извършва 4,4 милиона милиарда операции в секунда) и ще бъде разположена в София Тех Парк.

Системата може да се използва, например, за точна оценка на сеизмичната устойчивост на сградите, прогнозиране на времето и медицински приложения в подкрепа на леката инвазивна диагностика и откриването на иновативни лечения.

34-годишна е обвинена в опит за грабеж

На 13 декември на ул. „Черковна“ в София се е опитала да отнеме близо 2 хил. лв. от касата на магазин, като е ударила по темето охранителя, а след това е заплашила с пистолет касиера и започнала да нанася удари по сейфа на касата. Тя е била задържана от служители на магазина до пристигане на полицейски екипи. Прокуратурата напомня, че престъплението е наказуемо с лишаване от свобода от три до десет години. Тя е задържана за 72 часа, съобщава прокуратурата. Във вторник ще й бъде определена мярка за неотклонение.

Съд потвърди конфликт на интереси при главния архитект на Шабла

Административен съд – Добрич, потвърди частично решение на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), с което е установен конфликт на интереси при главния архитект на Шабла. В това си качество тя е разрешила на сина си да строи къща на скалите на Тюленово. Съдът потвърждава конфликта на интереси по едно от административните наказания за общо 10 хил., но другото – за извършена административна процедура по случая, е отхвърлено.

Решението на съда подлежи на обжалване.

Борисов и посланикът на Швейцария разгледаха завод

Премиерът Бойко Борисов и посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен посетиха завода на ХОВАГ в Търговище, съобщи пресслужбата на кабинета. Кабелната компания, произвеждаща части, включително за медицинско оборудване и респиратори, е член на Българо-швейцарската търговска камара и има над 100 служители, постигащи 100% качество на продукцията. „Условията за бизнес в България са добри. Посолството и Българо-швейцарската търговска камара работят за това повече швейцарски компании да идват и да инвестират в страната“, заяви посланикът на Швейцария. Борисов изтъкна активната работа на правителството в подкрепа на бизнеса и инвестициите в България. По думите му е важно това, че инвеститорите проявяват интерес към различни градове в страната.

Кратки новини: България ще има нов суперкомпютър

© Правителствена информационна пресслужба