Днес

"Отвъд океана", или какво се случва в едно училище за домашни прислужници във Филипините

На 10 декември официално беше открито „нулевото издание“ на международния филмов фестивал за документално кино Sofia DocuMental, който ще поднесе на българската публика специална селекция от 15 филма по важни и социално значими теми. Фестивалът ще продължи до 18 декември, но заради мерките за ограничаване на пандемията ще се проведе изцяло онлайн.

В дните на фестивала всички филми ще бъдат гледани онлайн тук срещу закупуването на билет. Един от тях е и филмът „Отвъд океана“, който представя работата на училище за домашни прислужници във Филипините. Жените се обучават дори как да не се разплачат, докато работодателят им се кара, че не са изчистили тоалетната добре и че не са сложили приборите на точно определено разстояние от чинията.

Организатори на фестивала са Балкански документален център – София, и фондация „Конрад Аденауер“, а „Дневник“ е медиен партньор на събитието и в дните преди и след началото на фестивала представя на читателите си трейлър на един от най-интересните филми от програмата.
Гледайте трейлъра на „Отвъд океана“, а още за фестивала може да научите тук , тук и тук.