Политика

Плащат 700 млн. лв. на фермерите в срядаСумата е 21 лв./дка – с 10% повече от миналата година

700 млн. лв. трябва да постъпят по сметките на българските земеделци утре. На 16 декември се очаква да бъде наредено най-голямото плащане за годината по т.нар. директни субсидии на площ.Основната ставка ще бъде с 10% по-висока от миналата година – около 21 лв./дка, съобщи шефът на фонд “Земеделие” Васил Грудев. Причината за повишението са прехвърлени 140 млн. лв. от бюджета за следващата година, които ще бъдат платени авансово сега. Целта е българските фермери да бъдат подкрепени за тежката година заради суша и пандемия.

В сряда се очаква да бъде платена сумата по предварителните изчисления от слоя с допустими за подпомагане площи. Окончателното доплащане ще стане между 1 и 10 юни догодина.

Над 800 хил. лв. преведе фонд “Земеделие” в понеделник за изкупуване на български плодове и зеленчуци. Помощта по схемата “де минимис” получиха 15 преработвателни предприятия.

Над 170 хил. лв. бяха платени и на животновъди за реализирането на българско говеждо месо. Помощта се дава за животни, които са заклани и продадени между 1 август и 18 ноември. Размерът на субсидията е до 150 лв. на заклано говедо.

От новия програмен период ще има известни промени в плащанията за стопаните. За младите остава възрастовото ограничение от 40 години, които не трябва да са навършили в годината на първо подаване на заявлението за тази схема. Не се променя и условието за периода на създаване на стопанството – не повече от 5 г. преди кандидатстване по схемата.

Плановете са да се запази и максималният праг за площи от 300 дка, за които се дава надбавката за млад фермер. Новото е, че се предлага въвеждане на ежегодно нарастваща ставка.

Планира се и важна промяна за т.нар. преразпределително плащане. В момента то се получава от всички стопани за първите 300 дка от заявените площи. Ограничението за 300 дка ще остане, но се въвежда и второ – тази помощ да получават само дребни и средни фермери, чиито стопанства не са по-големи от 5000 дка.

България ще продължи да прилага държавната помощ за отстъпка от акциза върху горивото за земеделски нужди до 2023 г., съобщиха в понеделник от земеделското министерство. Годишният бюджет по схемата ще бъде увеличен от 84 на 100 млн. лв. Това става възможно след изменение на европейския регламент.