Политика

Подписахме договор за суперкомпютъра за 11 млн. евро, ще заработи през май (Обзор)Високотехнологичната компания “Атос” беше избрана за изграждането на петаскейл суперкомпютъра в България. Подписан беше договорът за поръчка и доставка на машината на стойност 11,5 млн. евро.Тя трябва да е в експлоатация през май догодина и ще бъде разположена на територията на “София Тех парк”. През лятото премиерът Бойко Борисов се включи в символичната първа копка на сградата, където ще се помещава.

“Атос” беше избрана след отправена през март 2020 г. публична покана за участие в процедура за директно възлагане за избор на изпълнител.

Изчислителната мощ на петаскейл суперкомпютъра в България ще позволява да бъдат извършвани повече от 4,4 петафлопс, или 4,4 милиона милиарда пресмятания в секунда. Капацитетът на машината е уникален за Югоизточна Европа. Това ще позволи обработването в реално време на огромен обем от данни. Приложения за неговото използване са например за точна оценка на сеизмичната устойчивост на сградите, прогнозиране на времето и медицински приложения в подкрепа на леката инвазивна диагностика и откриването на иновативни лечения.

През последните месеци суперкомпютрите се оказаха ключови за разработката на ваксини срещу COVID-19, посочи изпълнителният директор на Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии Андърс Дам Йенсен.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа, а България беше избрана сред 8 държави, на чиято територия да бъдат изградени такива машини.