Днес

САЩ санкционираха Турция заради руските комплекси С-400

САЩ санкционираха Турция заради руските комплекси С-400

© Associated Press

Съединените щати наложиха санкции на Секретариата на отбранителната индустрия на Турция заради покупката на системите С-400 и на практика забрани износа на оръжия. Това съобщи държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Мярката – предизвестена от публикация на „Ройтерс“ в края на миналата седмица – се въвежда, защото независимо от предупрежденията „Турция продължи да купува и изпитва системите С-400“ и ние „няма да търпим крупни сделки с Русия“, написа Помпео в „Туитър“. Санкциите се налагат по CAATSA – съкращение на Закона за противодействие на американските противници чрез санкции, – това потвърди и Помпео в „Туитър“. Анкара вече бе извадена от програмата за производство и покупка на изтребителите F-35, в която бе както производител на компоненти, така и клиент.

Съгласно този текст, а и съгласно решение на конгреса на САЩ отпреди десетина дни, всеки свързан със сделката за С-400, било то чрез връзка с представител или посредник на отбранителния и разузнавателния сектор на Русия, трябва да бъде санкциониран, тъй като покупката на руската зенитна ракетна система е „значителна трансакция“.

Вашингтон обяви санкциите почти в края на мандата на президента Доналд Тръмп, няколко дни след леки персонални санкции на Европейския съюз заради напрежението в Източното Средиземноморие, с предупреждение, че може да се вземат по-сериозни мерки през март.

Санкциите на САЩ обаче не са „леки“, както се очакваше в Анкара, а от „средна“ величина – те имат потенциала да засегнат основни проекти в отбранителната промишленост и тя „несъмнено ще бъде засегната“, пише Аслъ Айдънташбаш от Европейския съвет за външна политика.

Кой е санкциониран

Санкциониран е Подсекретариатът на отбранителната индустрия (Presidency of Defense Industries, както е известна организацията на английски, с турско съкращение SSB) – президентът и трима служители на организацията вече попадат в списъка според сайта на Държавния департамент и на този на финансовото министерство.

Институцията е наследник на Службата за развитие и подкрепа на отбранителната индустрия и управлява доставките на военна технология в страната. Според Помпео тя е извършила наказуемата според CAATSA „сериозна трансакция“ с „Рособоронекспорт“ (като всяка друга страна, направила подобна сделка).

Сайтът на организацията не е достъпен към момента на публикуване на този текст. SBB е близка до президента Реджеп Тайип Ердоган, но нито той, нито обкръжението му влязоха в списъка.

САЩ отбелязват още, че мерките са насочени срещу Русия, а не посягат на подготвеността или бойните спосоности на турската армия – опасенията във Вашингтон са, че със системите Русия получава достъп до турските въоръжени сили и отбранителна индустрия и покупката (извършена от членка на НАТО) е проблем за сигурността на американската отбранителна технология.

Реакции

Санкционираният със замразяване на активи и забрана за пътуване Исмаил Демир вече заяви, цитиран от Анадолската агенция, че Турция е решена да постигне „напълно независима отбранителна индустрия“ под ръководството на Ердоган.

Турция осъди „едностранно“ наложените санкции и предупреди, че ще отвърне в подходящ момент. Анкара същевременно призова САЩ да размислят „несправедливото“ решение. Реагира и Русия, като нарече мерките „нелегитимни“ и показващи „арогантност“ по отношение на международното право.

Турция настоява, че е искала да купи комплекси „Пейтриът“, но не успяла да издейства приемлива цена и се обърнала към Русия.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.