България

Турция: Гръцката брегова охрана се държи нечовешки с бежанците

В събота турският вътрешен министър разкритикува гръцката брегова охрана за малтретирането на нелегални мигранти, опитващи се да преминат в Европа.

В публикация в Туитър, адресирана до гръцкия министър на миграцията Нотис Митарачи, Сюлейман Сьойлю сподели видеозаписи, на които се виждат гръцки подразделения на бреговата охрана, принуждаващи насилствено две лодки, превозващи мигранти, да се върнат в турски териториални води.

„Вашите подразделения на бреговата охрана проявяват насилие и нечовешко отношение всеки ден“, каза Сьойлю, посочвайки кадрите, на които някои от мигрантите, по тяхно свидетелство, са били жестоко бити от гръцките власти.

Сьойлю каза, че гръцките подразделения на бреговата охрана са отговорни за „нечовешките действия“ и отблъскванията в териториалните води на Турция и че граничната агенция на ЕС, Фронтекс, е „съучастник“ в подобни действия, които са „игнорирани“ от Европейския съюз.

Междувременно командването на турската брегова охрана в събота излезе с изявление за общо 28 мигранти, спасени на два отделни случая, след като са изтласкани в турски териториални води край Дидим и Бодрум.

Според изявлението 17 мигранти, включващи жени и деца, са били спасени на 6 декември от полупотънала спасителна лодка, след като първо са били на малкия гръцки остров Фармакониси, на около 15 километра югозападно от Дидим в Турция, за два дни, после били избутани обратно в турски води от гръцки патрулни кораби.

Турция и Гърция са ключови транзитни точки за мигрантите, целящи да преминат в Европа.

Анкара обвини ЕС, че си затваря очите за това, което според него е груба злоупотреба с човешките права.

От Анкара твърдят, че са документирани общо поне шест инцидента, при които подразделенията на Фронтекс са участвали в отблъсквания в близост до островите Лесбос и Самос между 28 април и 19 август.

Докато граничната агенция на ЕС е длъжна да спасява мигранти, корабите на Frontex, патрулиращи в района, преминават покрай пренаселените надуваеми лодки, създавайки опасни вълни, които да ги принудят да се върнат на турските брегове. Документирано е, че самолет на Фронтекс преминава ниско над мигранти, които търсят помощ в морето, но не ги спасяват.