Любопитно

Факти и заблуди за ваксините

П рез последните години ваксините се превърнаха в тема, разпалваща разгорещени дебати в нашето общество. Причината е, че според някои хора, те представляват сериозна опасност за здравето, особено на малките деца. Научни доказателства в подкрепа на това твърдение няма, а официалната статистика сочи, че ваксините всяка година спасяват живота на милиони хора по цял свят. Какво трябва да знаем за ваксините?

През изминалия половин век, благодарение на ваксините, човечеството се пребори с една от най-смъртоносните болести – едрата шарка. Освен това, с тяхна помощ вече почти няма нови случаи на полиомиелит (детски паралич). По различни оценки, всяка година ваксините предотвратяват смъртта на около 2.5 млн. души.

Две трети от децата, на които не са поставени необходимите ваксини, живеят в държави, разкъсвани от конфликти, сочат данни на УНИЦЕФ. Ярък пример в това отношение е Сирия. В периода между 2010 и 2016 г. броят на ваксинираните деца е намалял с цели 38%. Сходна е ситуацията и в Украйна – за същия период там е отбелязан спад от 33%.

Първите сведения за извършени ваксинации срещу смъртоносна болест са от Древен Китай и Индия. Използваният метод бил следният: от кожата на хора, преживели едра шарка, се събирали струпеи, които след това били стривани на прах и вдишвани. Така се предизвиквал лек случай на заболяването, което води до изграждането на имунитет.

В края на 18 век, испанският крал Карлос IV решил да популяризира новооткритата ваксина срещу дребна шарка. Тъй като хладилниците все още не били изобретени, 22 деца изпълнявали функцията на средство за съхранение и транспортиране. Те били ваксинирани и изпратени в различни точки на света, като кръвта им била използвана за произвеждането на ваксини срещу опасната болест.

Великобритания е първата страна, въвела закони за ваксинациите. През 1840 г. властите вземат решение да предоставят на бедните жители на страната безплатни ваксини срещу дребна шарка. 13 години по-късно е приет друг закон, според който всички деца трябва да бъдат задължително ваксинирани, а родителите, които откажат да се съобразят с това решение, били заплашени от глоби и влизане в затвора.

Великобритания е и първата държава, в която е създадена организирана опозиция срещу ваксините. През 1853 г. (същата година, в която е приет закона за задължителните ваксинации на децата) е основана т. нар. Антиваксинационна лига. Заради своята популярност, през следващите години тя отваря свои офиси и в още няколко страни, сред които САЩ.

През 1955 г. американска компания създала ваксина, съдържаща твърде силен щам на полиомиелит. Тя била инжектирана на около 120 000 деца. Резултатът бил ужасяващ – 51 от тях били парализирани, а 5 починали. 40 000 от децата пък прекарали лека форма на болестта, съпроводена от висока температура, силно главоболие, повръщане и мускулни болки.

Между 1989 и 1991 г. в САЩ е регистриран спад в броя на направените ваксинации. В резултат, случаите на дребна шарка достигнали рекордни нива. За период от три години, 55 467 души били заразени, 11 251 били приети в болница, а 166 починали. За да се справят с този проблем, властите започнали да извършват масови ваксинации, което почти моментално дало резултат и случаите на дребна шарка били ограничени.

Ваксинациите могат да имат странични ефекти. Сред тях са вдигане на температура и подуване на мястото, където е поставена ваксината. В изключително редки случаи може да се стигне до появата на припадъци или пневмония. Учените успокояват, че опасността от подобни тежки странични ефекти е под 0,02%. 

Кърменето не е заместител на ваксините. Някои майки смятат, че щом кърмят своите бебета, това ще ги предпази от повечето болести. Безспорен факт е, че кърмата е изключително полезна и може да изпълнява функцията на щит срещу много инфекции. Въпреки това, тази защита е временна и недостатъчна, тъй като кърмата не може да предпази организма на бебетата от редица вредни бактерии.

Ваксината срещу морбили, паротит и рубеола не предизвиква аутизъм. Въпреки че някои хора са твърдо убедени в обратното, няма абсолютно никакви научни доказателства в подкрепа на подобни твърдения. Една от основните причини за появата на тези притеснения е доклад, публикуван през 1998 г. В него се прави предположението, че съществува връзка между ваксината и аутизма. Малко по-късно, въпросният доклад е оборен и оттеглен от журнала, в който е публикуван. Учените подчертават, че първите признаци на аутизъм се появяват приблизително в същата възраст, в която се слага въпросната ваксина, но връзка между едното и другото няма (такива симптоми могат да се наблюдават и при деца без ваксинации). Не бива да се забравя и още нещо важно – на пръв поглед изглежда, че през последните години броят на децата с аутизъм се е увеличил. Това не е така. Тази тенденция се дължи на факта, че в наши дни с подобна диагноза са и деца с много леки симптоми, които в миналото не биха били счетени за признаци на аутизъм.

Ковид-19 и как спряхме най-смъртоносната зараза

Готови ли са гражданите на Европа да се ваксинират

Конспиративните теории за ковид-19 процъфтяват в Западните Балкани

Потайната ваксина на Китай