Днес

Байдън трудно ще измъкне Латинска Америка от хватката на Китай

Байдън трудно ще измъкне Латинска Америка от хватката на Китай

© Associated Press

Доналд Тръмп изпрати ясно послание към Латинска Америка по време на четиригодишното си управление: не правете бизнес с Китай. То обаче не бе чуто.

В момент, когато избраният за американски президент Джо Байдън се подготвя да влезе в Белия дом на 20 януари, Пекин е затегнал хватката си върху големи части от богатия на ресурси регион, някога възприеман като заден двор на САЩ. Проучване на „Ройтерс“, включващо интервюта с настоящи и бивши държавни служители и съветници, както и анализ на търговски данни, установи, че по времето на Тръмп Китай е изпреварил Съединените щати по мощ и влияние в по-голямата част от Латинска Америка. Това е предизвикателство за Байдън, който обеща да възстанови ролята на Вашингтон на глобален лидер след годините на политиката на Тръмп „Америка на първо място“, и заяви, че намаляващото влияние на САЩ в Латинска Америка е заплаха за националната сигурност.

„Трябва да се знае, че некомпетентността и пренебрежението на Тръмп към Латинска Амирека и Карибите ще приключат още на първия ден от моето управление“, каза Байдън пред изданието „Америкас Куотърли“ през март. Това обещание обаче няма да бъде лесно за изпълняване. От 2018 г. Китай измести САЩ от позицията им на най-големия търговски партньор на Латинска Америка, ако не включваме в сметките Мексико, изкупувайки мед от Андите, аржентински зърнени култури и бразилско месо.

Пекин също така увеличи инвестициите и нисколихвените заеми за региона, като подкрепя енергийни проекти, изграждането на соларни паркове, язовири, пристанища, жп линии и магистрали. Бившият боливийски президент Хорхе Кирога обясни експанзията на Китай в интервю за „Ройтерс“ в Ла Пас по-рано тази година, като отбеляза, че наред с местния влиятелен играч Бразилия Пекин е най-важният партньор. „Хората ме питат кого предпочитам – САЩ или Европа? Аз отговарям – Бразилия. Кого обаче на второ място? Казвам, че това е Китай. Това са реалностите в Южна Америка“, каза Кирога.

„Тръмп не показа никакъв интерес“

Представители на правителства от региона предупредиха, че Китай – ключов икономически и дипломатически партньор за много страни – трудно ще бъде изместен. Милиарди долари от Пекин осигуриха жизненоважни спасителни канали за задлъжнелите развиващи се държави, чиито нужди нараснаха в резултат на пандемията от коронавируса. „Смятам, че Китай има повече интереси в Аржентина, отколкото САЩ. И в това е голямата разлика“, каза пред „Ройтерс“ аржентински правителствен служител. „Тръмп не показа никакъв инетерс. Да се надяваме, че Байдън ще го направи“, допълни той.

Китай в момента е най-големият търговски партньор на Бразилия, Чили, Перу, Уругвай и други страни. Той изпреварва САЩ по обем на търговията с Аржентина. С изключение на Мексико търговският оборот на Китай с региона е изпреварил този на САЩ през 2018 г. и е нараснал през 2019 г. до повече от 223 милиарда долара спрямо 198-те милиарда долара на САЩ, показва анализ въз основа на статистически данни на ООН. Търговският оборот на САЩ обаче остава далеч по-голям, ако включим Мексико – техния най-голям търговски партньор в света миналата година.

Според някои страни от региона правителството на Тръмп не е правило нищо повече от това да размахва пръст на латиноамериканските си партньори заради сближаването им с Китай, по-конкретно чрез евтини заеми или технологични връзки, в момент на разгаряне на надпреварата за надмощие в областта на мобилните мрежи от пето поколение. Марк Фейърстийн, който е бил съветник на бившия американски президент Барак Обама, заяви, че липсата на ангажираност от страна на Тръмп и излизането от споразумението за Транстихоокеанско партньорство са създали вакуум, запълнен от Китай, като Байдън ще се опита да промени тази политика.

„Това, което постигна Тръмп, е да направи така, че Китай да изглежда по-добър партньор. Всичко това ще се промени“, каза Фейърстийн, който сега е старши съветник в консултантските фирми „Олбрайт Стоунбридж груп“ и „Си Ел Ес Стратеджис“.

„Стратегическо предимство“

Латинска Америка вероятно ще бъде по-основен приоритет за правителството на демократа Байдън, заявиха анализатори и бивши съветници, макар че то ще трябва да търси баланса между това и трудното възстановяване от пандемията и поправянето на отношенията с Европа и Азия. Джанет Наполитано, бивш министър на вътрешната сигурност при управлението на Обама, каза, че опитът от работата й с Байдън сочи, че той вижда „стратегическо предимство за САЩ в установяването на много силни връзки с Централна и Южна Америка“.

Байдън ще продължи да отправя подобни предупреждения срещу сближаването с Китай, но може да се опита да спечели умовете и сърцата с предложения за повече финансови стимули и завръщане към хуманитарната помощ, която Тръмп спря, заявиха експерти. „(Неговото правителство ще) признае зависимостта на Южна Америка от китайските пазари за стоки и ще се опитва много по-енергично и щедро да предлага подкрепа“, каза Бенджамин Гедан, бивш служител на Националния съвет за сигурност при управлението на Обама, а сега изследовател в Центъра „Уилсън“.

Икономическа дипломация

Китай се възползва по време на пандемията от възможността да задълбочи връзките си с Латинска Америка, изпращайки медицинско оборудване, включително апарати за обдишване и маски, за нуждите на борбата срещу COVID-19.

Аржентинското правителство обяви през последните месеци куп нови и разширени инициативи с Китай – изпитания на ваксини, удължаване на валутния суап (търговия в местни валути), сътрудничество в космоса и китайски курс по военна подготовка за студенти в Националната военна академия. Двете страни обсъждат евентуална държавна визита в Китай на аржентинския президент Алберто Фернандес и присъединяване на Аржентина към китайската инициатива „Един пояс, един път“.

Маргарет Майърс, директор на програмата за Китай и Латинска Америка в американския мозъчен тръст Междуамерикански диалог (Inter-American Dialogue), каза, че макар китайските държавни заеми да са намалели малко, на тяхно място идва финансиране от страна на търговските банки. „Китайската икономическа дипломация, дали чрез търговия или финанси, откри широк спектър от възможности“, заяви тя, имайки предвид кредита от 2.4 млрд. долара, отпуснат тази година на Еквадор от китайската банка „Ексим“.

САЩ изглежда промениха курса в последните месеци преди президентските избори миналия месец, излизайки със свой набор от инициативи в региона, в опит да се конкурират с Китай, макар че според мнозина те са прекалено малко и прекалено закъснели. „Това е съперничество между глобални сили и то върви по целия свят, включително в Латинска Америка“, каза високопоставен служител на американското правителство, който пожела да остане анонимен. „Имаме стратегия и оказваме отпор“, допълни той.

Помощник държавният секретар за енергийните ресурси Франсис Фанън, който наскоро се завърна от обиколка в Бразилия, Чили, Еквадор и Панама, заяви, че има риск пандемията да принуди някои държави от региона да се обвържат с партньори като Китай. „Пандемията от COVID-19 се отразява на взимането на икономически решения, както и на психологията на страните. Искаме да насърчим държавите да продължат по пътя на реформите, по който са поели“, каза Фанън пред „Ройтерс“. „САЩ остават партньорът, който те могат да изберат. Така е било и така ще продължи да бъде“, допълни Фанън. /БТА