Любопитно

Ваксинация срещу ковид-19 в България догодина

„Ще настоявам мерките да останат достатъчно твърди, за да гарантират първо – намаляването на натиска върху системата на здравеопазването, второ – ефективен контрол върху инфекцията и трето – здрави българи”.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на проверка на организацията и начина на работа на първия в страната временен изнесен специализиран кабинет за ваксиниране срещу ковид-19, намиращ се пред сградата на РЗИ-София.

Защо медици отказват да се имунизират

Здравният министър подчерта, че след одобрението на ваксините, ваксинацията може да започне най-рано в началото на следващата година, а държавата вече е подготвена за това. Ваксините ще се поставят и в болниците.


Източник:
БГНЕС

„Държавата е готова да приеме ваксината с цялата логистика, която се изисква да бъде създадена от нас”, подчерта Ангелов.

Той добави, че допълни мобилни екипи, които са специално оборудвани, ще извършват имунизациите в страната.

„Ние ще съдействаме на гражданите да получат цялата информация за ваксините, към настоящия момент информацията, с която разполагаме е, че има ваксини, които се поставят двукратно и има такива, които се поставят еднократно. Все още нямаме кратка характеристика на продукта”, заяви Ангелов.

Борисов: Да помогнем на докторите да знаят всичко за всяка ваксина

„До започване на ваксинацията ще дадем отговор на въпроса как ще се знае кой е ваксиниран и кой не”.

Първоначално ще бъдат ваксинирани медицинските работници. До момента около 33% от тях са изявили желание да се ваксинират. 

„Работим по създаването на форма за информирано съгласие”, поясни Ангелов.


Източник:
БГНЕС

„Тези, които са преболедували ковид-19 могат да се ваксинират и това по никакъв начин няма да влоши тяхното здраве”, увери министърът на здравеопазването.

„Аз съм готова да се ваксинирам. Моят съпруг, който е лекар се е записал в групата с първите лекари“.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обяви, че общината е подготвила 8 екипа, които да подпомагат РЗИ-София в процеса на ваксинация срещу ковид-19. Тези екипи обаче няма да бъдат медицински специалисти, а от служители от аварийното звено, които ще извършват спешна дезинфекция на помещения и други такива дейности.

„Изявихме готовност и създадохме необходимата организация, за да помогнем за логистиката. Столичното РЗИ е институцията, която подготвя ваксинирането на различните групи. Това, което ние направихме е да осигурим цялата логистика“, поясни кметът.

„Ако се наложи, готови сме и в ДКЦ-тата да се организира. Няма проблем това да се направи. Нека да видим колко човека, в какви групи ще имат това желание”, посочи още Йорданка Фандъкова.