Любопитно

Вече официално – Байдън е новият президент на САЩ

П редседателят на Комитета по инаугурация в Конгреса призна победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ. Така загубата на Доналд Тръмп вече е официална.

Рой Блънт, председател на Съвместния комитет на Конгреса за инаугурацията на президента на САЩ, призна победата на Джо Байдън на президентските избори на 3 ноември, се посочва в писмено изявление, публикувано в понеделник от републиканския сенатор.

Неговата комисия включва представители от двете камари на законодателния орган, които отговарят за планирането и провеждането на церемонията по встъпването в длъжност на държавния глава.

„Със завършването на изборния процес планирането за встъпване в длъжност на бъдещия президент в Капитолия трябва да продължи. Като председател на Съвместния комитет по инаугурация на Конгреса ще работя с избрания президент Джо Байдън и неговата комисия по встъпването в длъжност с цел планиране на церемонията по встъпването в длъжност на 20 януари“, написа Блънт, след като Избирателна колегия гласува за новия президент на САЩ.

Асошиейтед прес: Байдън събира старата тайфа

В началото на декември републиканските лидери в Конгреса отказаха да приемат резолюция, признаваща Байдън за следващ държавен глава. Тогава инициативата беше предложена от лидера на демократичното мнозинство от Камарата на представителите на Конгреса Стени Хойер. Блънт, лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл и лидерът на републиканското малцинство в Камарата Кевин Маккарти, наред с други, гласуваха против резолюцията.

Избирателната колегия вчера одобри резултатите от изборите, според които Байдън печели вота с голяма преднина пред Тръмп. В подкрепа на демократа гласуваха 306 члена на колегията, а в подкрепа на настоящия президент – 232.

Тръмп, който отказва да признае поражението си на изборите, обяви в края на ноември, че ще напусне Белия дом, ако Избирателната колегия гласува за Байдън. Поради тази причина процедурата, която обикновено се счита за формалност, сега привлече силно обществено внимание.

Междувременно снощи конгресменът Пол Мичъл от Мичиган обяви, че напуска Републиканската партия заради действията на Доналд Тръмп, който по традиция, като президент, е и лидер на републиканците.

„Неприемливо е политическите кандидати да се отнасят към нашата избирателна система, сякаш сме държава от третия свят и да подбуждаме недоверие към нещо толкова основно като неприкосновеността на нашия вот“, написа Пол Мичъл до републиканските лидери.

Тръмп се оплака от „дирижирана кампания за миропомазване на победител”

„Неприемливо е президентът да атакува Върховния съд на САЩ, тъй като съдиите, както либерали, така и консерватори, не са застанали на негова страна, че „съдът го е провалил.“ Целта на нашите бащи-основатели е да предпазят Върховния съд от подобни груби политически спекулации“.

Мичъл смята, че вероятно е имало „административни грешки и дори някои случаи на измами про гласуването“ по време на президентските избори на 3 ноември поради изключително високата избирателна активност. „Въпреки това президентът и неговият юридически екип не бяха в състояние да предоставят съществени доказателства за измами или административни грешки в достатъчно голям мащаб, за да повлияят на резултатите от изборите“.