Днес

"Глупост е да вдигнем всички мерки", смята доц. Ангел Кунчев от щаба за коронавируса

"Глупост е да вдигнем всички мерки", смята доц. Ангел Кунчев от щаба за коронавируса

© Правителствена информационна пресслужба

В редица публични изяви във вторник здравните власти и съсловните организации няколко пъти призоваха мерките в страната да не се разхлабват след по-малко от седмица (21 декември). Първо преди обед министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че ще настоява „мерките да останат достатъчно твърди“. Около два часа по-късно да не се облекчават мерките поискаха и Българският лекарски съюз (БЛС), и управителят на Здравната каса, а следобед и главният държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса доц. Ангел Кунчев обяви по време на онлайн семинар за журналисти, че „ако ние направим глупостта да вдигнем всички мерки, ефектът ще е поразителен“.

Ангел Кунчев каза, че данните за епидемията в България показват леко подобряване на ситуацията, но изрично отбеляза, че това засега не би трябвало да води до разхлабване на мерките, въпреки че „разпускането се очаква и от хората, така че да им даде възможност да празнуват празниците“, което по думите на доцента съвпада с „желанието на властта на политическо ниво“.

Във вторник сутрин в ефира на „Нова телевизия“ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева коментира, че нагласата на повечето членове на правителството е да започне поетапно отваряне на затворените обекти след 21 декември.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов при посещение на пекарна в Цалапица, излъчвано на живо в профила му във „Фейсбук“, обяви, че е „разпоредил на докторите на 21 декември да отворим отново всичко“.