България

Италия обмисля нови строги ограничения за коледните празници

Италианското правителство обмисля нови коронавирусни ограничения за коледните празници, заяви премиерът Джузепе Конте, цитиран от ДПА.

„Сега ни трябват допълнителни ограничителни мерки“, каза Конте в интервю за в. „Стампа“, без да даде подробности.

Заместник-министърката на здравеопазването Сандра Дзампа заяви за радио РАИ, че правителството планира мерки „за допълнително ограничаване на движението на хората“. Според държавната медия решение се очаква до 48 часа.

Реалният ефект от ваксинациите срещу КОВИД-19 ще се види в началото на лятото на 2021 г., каза в интервюто Конте, цитиран от ТАСС.

„За постигане на реален първоначален ефект по образуване на имунитет, експертите смятат, че трябва да се ваксинират 10 до 15 милиона души. Ще можем да достигнем това в края на пролетта, най-много до началото на лятото“, заяви Конте.

Италия има около 60 милиона жители. Според експерти 70 процента от населението трябва да развият антитела, за да се постигне колективен имунитет, отбелязва ТАСС.

Конте потвърди, че първо ще се ваксинират хората от рискови групи и здравните работници, отначало с ваксината на компаниите Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech), а след това – с тази на Модерна (Moderna).