Днес

Лекарите ще бъдат обучавани с видео и текст за поставянето на COVID ваксините

Лекарите ще бъдат обучавани с видео и текст за поставянето на COVID ваксините

© Reuters

Лекарите ще бъдат обучавани как да поставят ваксините срещу COVID-19, обяви д-р Радосвета Филипова от Министерството на здравеопазването по време на онлайн-семинар за журналисти, посветен на имунизациите срещу коронавируса. По думите ѝ обучението се подготвя от фармацевтичните производители и ще бъде разпространено до медиците от съсловните им организации и здравното министерство.

„Ще има обучение за всяка една от ваксините и ние това го прилагаме дори и да е само под формата на текст с картинки. Тук ще има обучение, което ще се опитаме да го направим под формата на видео-материал и форма за обратна връзка за задаване на въпроси“, каза Радосвета Филипова. По думите ѝ въпросите, на които здравното министерство не може да отговори, ще бъдат препращани към производителите.

Експертът обясни още, че по принцип при доставянето на лекарствени препарати с изисквания за температурните условия (в това число и при ваксини срещу COVID-19) производителят носи отговорност за условията до доставянето в дадена страна, но не и за съхраняването. Тъй като в България с това се занимават Министерството на здравеопазването и наскоро сформирания ваксинационен щаб, би трябвало отговорността за правилното съхранение на ваксините да е тяхна.

Най-изискваща в това отношение е първата очаквана ваксина (след като получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата): на „Пфайзер“/“БиоНТех“ (Pfizer/BioNTech). За нея здравното министерство демонстрира, че вече са поставени редица хладилни фризери, които осигуряват необходимата температура от -70°С. Ваксината на „Модерна“ (Moderna) пък изисква да бъде държана на -20°С, за което обаче институцията няма да купува отделни хладилници, твърди Филипова.

„Тя при размразяване има трайност шест месеца, така че тук не се гони никакъв кратък срок, както е в случая с „Пфайзер“/“БиоНТех“, който е пет дни след размразяване. Така че на този етап не е необходимо да се купуват хладилници за -20°С – има достатъчно дълъг срок за употреба“, заяви експертът.