Политика

Личният пример е най-важенКогато през петдесетте години на ХХ век е създадена ваксината за детски паралич, подозренията към нея напомнят днешните предразсъдъци към ваксината за коронавируса.

За да повярват хората, през 50-те години известни личности като Елвис Пресли публично пред камери се ваксинират срещу полиомиелит (другото име на детския паралич) и така постепенно тази болест, която инвалидизира хиляди момченца, е ликвидирана.Та това, което искаме да кажем, е, че личният пример е много важно нещо. Затова сме смутени, че толкова малка част от медицинския персонал е готова да се ваксинира срещу коронавируса.

На тях бе дадено правото да са първи с новите ваксини, но засега твърде нисък процент от тях изразяват готовност да получат ваксина. Това силно компрометира целия план за ваксинация и изобщо борбата с коронавируса. 

Очевидно е, че Европейската комисия, която договори и поръча ваксините, трябва да организира и разяснителна кампания – да се обяснява детайлно ползата от ваксините и да се даде личен пример от хора като Елвис. Защото има ли недоверие към ваксините, нищо добро не ни чака.