Политика

Проф. Ива Христова: Антигенните тестове вече имат над 90% точностМного по-чувствителни са PCR тестовете, затова и те бяха стандарт. Антигенните тестове извървяха дълъг път, последните поколения вече имат над 90% точност. Това заяви пред БНТ проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

На въпроса нужно ли е да си направим и PCR тест освен антигенен, тя поясни, че все пак антигеннията тест има по-малка чувствителност. Положителният резултат от антигенният тест вероятно е достоверен, но ако е резултатът е отрицателен, е добре да се направи и PCR тест, който да докаже със сигурност негативния резултат.Картината на заразените ще се промени малко заради признаването на положителния резултат от антигенните тестове, ще има увеличение на положителните случаи, смята проф. Христова. 

Според проф. Христова ни очаква ново разпространение на вируса догодина – това ще продължи, докато има организми, които да приемат вируса. Има огромен смисъл от ваксиниране, допълни тя.