Днес

Самолет без вредни емисии? Може

Самолет без вредни емисии? Може

© Associated Press

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> HY4 вече е на старта – самолетът, задвижван с водород, който изобщо не отделя вредни емисии, получи разрешение да започне тестови полети в Германия, пише „Дойче веле“.

Йозеф Кало и екипът му от университета в Улм от години работят по проекта на самолет, задвижван с водород, който не отделя никакви вредни емисии. Единственият отпадъчен продукт при модела HY4 е вода. Последната версия на самолета беше представена в Щутгарт. Регулаторните органи разрешиха на HY4 да започне тестови полети в Германия.

Задава ли се транспортна революция?

Първият пробен полет на HY4 бе осъществен още през 2016-а година. В разработката на самолета участват стартъп компанията H2Fly, Германският аерокосмически център и университетът в Улм. По време на представянето на най-новия модел на летище Щутгарт, федералният министър на транспорта Андреас Шойер каза във видео обръщение: „Това, което се създава тук, може да промени мобилността.“

На борда на HY4 водородът и атмосферният кислород се използват в горивната клетка за производството на електрическа енергия. Тя от своя страна задвижва електрическия мотор. Ако използваният водород се генерира с помощта на електричество от възобновяеми енергийни източници, ще става въпрос за т.нар. „зелен водород“. Той е предпоставката за това HY4 да функционира с нулеви емисии.

Учените очакват революция в транспортните услуги в следващите три до пет години: „Виждаме, че е възможно в самолета да се съхранява достатъчно водород за изминаването на 2000 километра при превозването на 40 до 80 души“. До 2030-а година на борда на самолета ще могат да се качат и редовни пасажери.

Ключовата роля на водорода

Към момента авиационната индустрия е изправена пред огромни предизвикателства, и то не само заради пандемията. Въздушният трафик вреди особено много на климата. Според Федералната агенция по околна среда неговият принос към парниковия ефект е между пет и осем процента в световен мащаб. В същото време страни като Германия и Франция отпускат милиарди за изследвания на водорода. И в рамките на европейската „Зелена сделка“ до 2050-а година ще бъдат инвестирани до 470 милиарда в развитието на базираната на водород икономика. Използването на водород в транспортния сектор би било особено полезно там, където няма алтернативи, които да са благоприятни за климата – в тежкотоварния трафик с камиони, в корабоплаването или по неелектрифицирани влакови маршрути.

Тестването на влакове, задвижвани от водород, започна преди две години в Долна Саксония. А създаването на влакове, годни за редовно движение, се планира в началото на 2022-ра година. Германските железници планират пробно пускане за 2025 година. Производител на водородния влак е „Сименс“.

Макар да е скъпо, инвестициите не спират

„Зеленият водород“ обаче все още е твърде скъп. Според Международната агенция по енергетика той ще стане конкурентоспособен най-рано през 2050 година. А и засега Германия не разполага с необходимото количество възобновяеми енергийни източници, за да произвежда достатъчно водород.

Въпреки това и лидерите в бранша инвестират все повече в разработката на водородни двигатели. Макар авиацията да пострада тежко от пандемията, „Ербъс“ обяви, че планира до 2035-а година да пусне на пазара беземисионен самолет, задвижван с водород.