Днес

Сачева: Нагласата е да има постепенно разхлабване на мерките след 21 декември

Нямаме повод да сме големи оптимисти, обяви пред „Нова телевизия“ социалният министър Деница Сачева в коментар на данните за заразените, след като в края на ноември бяха затегнати мерките в страната с обещание тогава да бъдат разхлабени на 21 декември.

Тя обяви, че „са много крехки тенденциите“ и че нагласата на повечето членове на кабинета е да започне поетапно отваряне на затворените със заповед на здравния министър обекти след 21 декември.

От думите й стана ясно, че до момента само 5500 души са получили финансова подкрепа от държавата за това, че са в принудителен неплатен отпуск, за да се грижат за детето си, а само 1000 души от 230 фирми са получили пари по новата мярка за плащане на 24 лв. на ден компенсация за служител от затворен бизнес.

Социалният министър съобщи, че през цялата следваща година държавата ще продължи да подпомага родители на деца, които учат дистанционно, а тъй като за мерките 60/40 и 80/20 са обезпечени финансово до месец март, ще започне обсъждане със социалните партньори да се удължат до края на юни или частично за конкретни бизнеси, за които възстановяването ще е по-трудно. Сачева каза и че през ноември безработицата е 6.7%, като през декември се очаква да е по-висока. Официално без работа се водят 228 765 души, или с 8 хил. повече спрямо началото на месеца.