Политика

Сивият сектор се сви с 21%, щетата е 10 млрд. лв.От догодина ще отчитат и индекс “Заетост на светло”

Сивият сектор се е свил до около 21% от БВПпрез 2019 г., а щетите, които причинява на бюджета, възлизат на 10 млрд. лв. Това съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев при представянето на индекса “Икономика на светло”, който се измерва от 2010 г.За миналата година отчетеният индекс на светлата част на икономиката е 78,52 пункта, при 77,76 през 2018 г. При старта му преди 10 години е бил 65%. От началото на изчисленията досега индексът нараства, като единствената година, през която е отчетен спад от 1,2 пункта, е 2014 -а. Тогава до август управлява правителството на Пламен Орешарски.

Според Велев сивата икономика захранва корупцията и нелоялно конкурира редовните фирми, като краде персонала им. Той даде негативни примери с вдигане на минималната пенсия, което демотивира хората да се осигуряват, както и с нелегалните превози и шофьорските курсове.

Професор Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал композитния индекс “Икономика на светло”, прогнозира, че до 2023 г. сивият сектор може да се редуцира до 18%. Въпреки това и тогава той ще е повече от средното за ЕС, което е между 12 и 15 на сто.

При цигарите в България индексът е между 4,5 и 5% през 2019 г. с тенденция за леко увеличение, а при тютюните за пушене – от порядъка на 5 на сто.

Според АИКБ през 2019 г. изсветляването на икономиката се задържа от липсата на реформи в ключови сектори като здравеопазване, защита на конкуренцията, правосъдие.

От 2021 г. асоциацията ще анализира освен индекса “Икономика на светло” и нов – за “Заетост на светло”. Ще бъде изследван трудовият пазар.