Днес

Управляващите мислят за подвижни секции за карантинирани, но не и за гласуване по пощата

Управляващите мислят за подвижни секции за карантинирани, но не и за гласуване по пощата

© Юлия Лазарова

Подвижни урни за гласуване на карантинирани заради коронавирус по време на изборите – това е най-вероятното решение за парламентарния вот догодина, което обмислят в управляващите партии ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Идеята е поставените под карантина да могат да заявят желание за гласуване в подвижна секция с предписанието от съответната районна здравна инспекция, а от самата избирателна комисия с подвижната урна да участват вече преболедували коронавирус, обясниха депутати пред „Дневник“. Повече подробности за организирането на такъв процес и възможностите да се осигурят необходимите ресурси засега няма.

Управляващите са против въвеждането на възможност за гласуване по пощата и други промени в изборните правила три месеца преди изборите, защото смятат, че ще настане хаос.

За и против гласуването по пощата

За гласуване по пощата отново се обяви извънпарламентарното обединение „Демократична България“. Мотивът – да се осигури възможност за българите в чужбина по-лесно да упражнят правото си на глас, тъй като заради пандемията от коронавирус в много от държавите ще има различни ограничения.

В ГЕРБ и „Обединени патриоти“ обаче смятат, че няма време за такава съществена промяна в изборните правила, а въвеждането й би довело до хаос на изборите, който от своя страна би бил повод за жалби за касиране на изборния резултат.

В БСП не са обсъждали официално идеята за гласуване по пощата, но също има мнения, че тя би довела до хаос. Представител на ДПС не бе открит за коментар.

Проблемът с комисиите

И управляващи, и опозиция признават, че заради коронавируса ще имат проблеми с намирането на хора, които да участват в секционните изборни комисии. Коментират се различни варианти – да се търсят млади хора или вече преболедували, да се мисли за допълнителни възнаграждения и др. Идеята за секции на открито не е обсъждана в управляващите формации.

Според партийци и без пандемия „има проблем да се намерят кадърни членове“ на секционните избирателни комисии, които да бъдат обучени. На тези избори те ще трябва да се научат и да работят с машините за гласуване, каквито трябва да има в секциите над 300 избиратели.

Кога да са изборите

Някои партии смятат, че президентът Румен Радев трябва да проведе консултации със здравните власти, Централната избирателна комисия и политическите формации преди да насрочи дата за изборите. Миналата седмица той се обяви за първата възможна дата – 28 март, но в интервю за БНР председателят на Стратегическия му съвет Александър Маринов допусна, че тя може да бъде преосмислена заради критично развитие на събитията.

От ГЕРБ официално твърдят, че са за всяка дата, която допуска конституцията – т.е. от 28 март до 28 май. Според БСП всяка дата е приемлива, но държавният глава трябва да се съобрази с епидемичната обстановка. Подобно е и мнението на „Обединените патриоти“. В ДПС смятат, че е по-добре да е напреднала ваксинацията, т.е. изборите да са през април или май. От „Воля“ предлагат възможно най-късната дата – 23 май.

Според съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов подходът на президента буди въпроси, а темата се отваря късно. Той е на мнение, че трябва да се проведат необходимите консултации, за да има яснота могат ли изборите да се проведат на 28 март.