Политика

Фалшификатор на банкноти с постоянна мярка задържане под стража в болницатаОкръжен съд – Русе взе мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на Д. Д., съобщи Темида. Мъжът е привлечен като обвиняем за прокарани в обръщение подправени 2 банкноти по 1000 швейцарски франка.

С постановление от 12 декември 2020 г. прокуратурата му е повдигнала обвинение и за това, че с цел да набави за себе си имотна облага е възбудил заблуждение у касиер в обменно бюро, че предоставя за обмен истински парични знаци, като по този начин причинил вреда в размер на 3400 лв. За по-тежкото от двете престъпления в Наказателния кодекс е предвидено наказание лишаване от свобода от две до осем години.Делото бе разгледано от състав на Окръжен съд – Русе в УМБАЛ „Канев“, където обвиняемият по спешност е отведен на 14 декември, след като в ареста се е влошило здравословното му състояние. Съдът счита, че в хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, които дават основание да се направи обосновано предположение, че Д. Д. е осъществил деянията, за които са му повдигнати обвинения.

Предходното му осъждане за същите по вид престъпления и високият размер на предвиденото в закона наказание сочат на реална опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление, ако не бъде задържано. Влошеното му здравословно състояние, според съда, не е основание за вземането на по-лека мярка за неотклонение, тъй като и задържан за него се полагат съответните медицински грижи.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което е взета по отношение на Д. Д. мярка за неотклонение задържане под стража, може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.