Днес

Филмът "Зима" продължава снимките за промените в климата и снега

Филмът „Зима“, чиито снимки започнаха миналата година с дарения от граждани, ще проследи как промените в климата се отразяват на снега и ските в българските планини. Вчера екипът Виктор Троянов (фотограф), Ивайло Марков (режисьор и сценарист) и Николай Найденов (дрон) публикува трейлър, докато се готви са втори зимен сезон на снимки.

На фона на топенето на вечните ледове, затоплянето на океаните и отмирането на кораловите рифове, възможностите за спортове, разчитащи на снежна зима също стават по-ограничени на различни места по света. Климатичните промени изискват нови политики и спиране на производства, но и радикално нов начин на потребление. Пластмасата, палмовото масло и химията са масови съставки в покупките, а дори заплахата за здравето не успява да промени „енергийния микс“ в битовото отопление с преобладаващи евтини въглища и влажна дървесина с техните вредни емисии. Всички тези продукти от всекидневието допринасят за климатичните промени – като унищожават ценни гори или увеличават производството на вредни емисии. А промените във всекидневието са трудни дори и за любителите на планината, които мечтаят за сняг.

За да популяризират идеята за нуждата от промени, авторите на филма искат да разкажат за спомените си от различни зими и за скъсяването и по-голямата им непредвидимост днес, които виждат като част от глобален проблем.