Днес

Цените през ноември се вдигат минимално според официалните данни

Цените през ноември се вдигат минимално според официалните данни

© Юлия Лазарова

Цените на стоките и услугите през ноември поскъпват средно с 0.1%, а спрямо същия месец на миналата година инфлацията е 0.4%, показват данните на Националния статистически институт.

През месеца с 0.2% поскъпват цените на храните, на жилищното обзавеждане и на транспорта. Поддръжката на жилището поскъпва с 0.4%. На равнището си от октомври остават цените в здравеопазването, образованието, ресторантите и хотелите. Облеклото и обувките поевтиняват с 1%.

При храните през месеца поскъпват най-видимо краставиците – с 20.4%, олиото – с 3.2%, белият хляб с 0.5%, оцетът с 3.1%, яйцата с 1.8%, киселото мляко – с 1%.

Поевтиняват ябълките – с 6%, зелето – със 17.5%, цитрусовите плодове – с 11.2%, оризът – с 2.3%.

При нехранителните стоки сред поскъпващите са парното – с 11.4%, пропан-бутанът – с 2.3%, банковите услуги и такси – с 0.2%, разходите за погребения – с 1.3%. През месеца данните на НСИ за смъртността в страната показаха голям ръст спрямо същия месец на предходните пет години.( Повече по темата четете тук.)

Облеклото поевтинява спрямо октомври с 0.7%, обувките – с 1.4%, телевизорите – с 3%, автомобилните застраховки – с 2.1%.