Днес

Четвърт век от деня, който промени футбола

През лятото Уилиан премина от "Челси" в "Арсенал" със свободен трансфер благодарение на правилото "Босман"

© Reuters

През лятото Уилиан премина от „Челси“ в „Арсенал“ със свободен трансфер благодарение на правилото „Босман“

Случаят „Босман“ се превърна в емблематичен и значително промени играта във футбола в средата на 90-те години.

Дотогава футболистите нямат право да напускат клубовете си при изтичане на договорите им. Единствената възможност за преминаване в друг отбор е плащането на трансферна сума.

Белгиецът Жан-Марк Босман решава да се бори. През 1990 г. договорът на полузащитника с „Лиеж“ изтича, като от клуба му предлагат ново споразумение с четири пъти по-ниска заплата. Босман отказва и желае да премине във френския „Дюнкерк“, но от белгийския отбор поставят висока цена на играча, заради която трансферът пропада.

„Беше нелогично“, разказва Босман пред Би Би Си. Той обяснява, че в този момент е решил да стане „борец за свобода“. Впоследствие завежда дело, като процесът продължава пет години. През това време той играе малко и кариерата му във футбола приключва.

Босман обаче печели битката в съда и на 15 декември 1995 г. Европейският съд излиза с решение, че професионалните футболисти по смисъла на член 39 от Римския договор могат да бъдат облагодетелствани от правото на свободно придвижване на работна сила в Европейския съюз.

Така се ражда правилото „Босман“, а девет години след края на процеса полузащитникът получава обезщетение на стойност 350 хил. швейцарски франка, тъй като споровете по темата слагат край на кариерата му.

На клубовете е забранено да поставят трансферна цена на футболисти с изтекъл договор, като играчите вече могат да подписват като свободни агенти с отбори от ЕС. Друга важна поправка е, че състезателите над 23-годишна възраст могат да преговарят личните си условия с други клубове шест месеца преди изтичане на настоящия им договор.

Правилото е уеднаквено в държавите-членки на УЕФА през октомври 2001 г., а в България влиза в сила на 7 юни 2002 г. след допълнителен гратисен период. Според тогавашния член на апелативната комисия на БФС Антон Антонов забавянето идва, тъй като материята не е разбираема за президентите на клубовете и изисква време за адаптация.

В анкета сред читателите си Би Би Си посочи като най-сполучливи свободните трансфери на Роберт Левандовски (от „Борусия“ (Дортмунд) в „Байерн“ (Мюнхен) през 2014 г.), Сол Кембъл (от „Тотнъм“ в „Арсенал“ през 2001 г.,), Андреа Пирло (от „Милан“ в „Ювентус“ през 2011 г.) и др.