България

ЕС одобрява първата ваксина на 21 декември

Подложена на натиск да ускори одобряването на ваксината срещу КОВИД-19 на „Пфайзер“ и „Байонтех“ Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) съобщи днес, че ще огласи решението си на 21 декември – осем дни по-рано от планираното, предадоха световните агенции.

В комюнике агенцията посочва, че изтегля със седмица по-рано съвещанието, планирано първоначално за 29 декември, след като е получила допълнителни данни от двете компании.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че решението на агенцията по лекарствата да обяви становището си за ваксината на 21 декември ще даде възможност на европейците да се ваксинират още тази година. „Първите европейци вероятно ще бъдат ваксинирани преди края на 2020 г.“, написа тя в Туитър.

В началото на декември от ЕАЛ обявиха, че планират да излязат с решение за ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтех“ до 29 декември, а за ваксината на „Модерна“ до 12 януари. Преди броени дни говорител на ЕАЛ повтори, че агенцията ще реши до 29 декември.

Но до по-ранно решение се стигна под германско давление. В-к „Билд“ вече писа, че Германия е готова да започе масовата имунизация още на 26 декември.