Днес

"Има само един шериф в града" – Саудитска Арабия отново погна корумпираните

Архивна снимка от хотел "Риц-Карлтън", станал символ на борбата с корупцията.

© Associated Press

Архивна снимка от хотел „Риц-Карлтън“, станал символ на борбата с корупцията.

Дебели пачки банкноти, скрити във фалшиви тавани, водни резервоари и дори в една джамия. Военни и чиновници са заловени при извършване на престъпление при антикорупционната кампания в Саудитска Арабия, която се приема едновременно със задоволство и боязън. При все по-многобройните в последните месеци акции в рамките на тази кампания полицията арестува на местопрестъплението десетки души, заподозрени в получаване на подкупи, и иззе парите, които са били скрити включително по тавани или в подземни сейфове според държавните медии.

Водената от специализираната национална служба „Назаха“ („почтеност“ на арабски) кампания беше приветствана от обществеността. На нейно разположение дори беше предоставена безплатна телефонна линия за сигнализиране на подозрителни случаи. „Посланието, което управляващите изпращат на корумпираните, е: „Няма да отидете в „Риц“, а в истински затвор“, иронизира представител на властите, имайки предвид безпрецедентната чистка през 2017 г. срещу обвинени в корупция принцове и магнати, които тогава бяха затворени в луксозния хотел „Риц-Карлтън“ в Рияд.

„Всеки, който приема подкупи и други безотчетни плащания, сега се бои, че ще е следващият в списъка“, заяви той, запазвайки анонимност.

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света и богата ултраконсервативна монархия в Залива, която от създаването си се управлява от рода Сауд. Тя страда от хронична корупция и силно вкоренената социална практика „уаста“, или шуробаджанащина.

Саудитска Арабия е на 51-о място от 180 държави в корупционния индекс на „Трансперънси интернешънъл“.

„Само един шериф в града“

Въпросът обаче получи ново развитие през ноември 2017 г. с антикорупционната чистка по инициатива на принца престолонаследник Мохамед бин Салман – син на краля и човекът, който държи реалната власт в страната. Стотици известни лица бяха държани в продължение на седмици зад позлатените „решетки“ на „Риц-Карлтън“.

Те бяха освободени след финансови споразумения, които позволиха на властите да сложат ръка на над 88 милиарда евро. Главният прокурор каза, че тези средства са били присвоени или използвани за корупция десетилетия наред.

Според противниците на властта престолонаследникът се стреми чрез тази кампания да заглуши инакомислещите гласове и потенциалните си конкуренти в една страна, която е подложена на остри международни критики за състоянието на човешките права.

Поддръжниците ѝ пък са доволни от тази шокова терапия, която намират за необходима, за да се отдалечи петролната държава от отколешната си култура на пилеене на средства и лошо управление. Антикорупционната кампания иска да покаже, че „има само един шериф в града“, каза един от тях.

През ноември престолонаследникът заяви, че тази кампания е донесла 247 милиарда риала (около 54 милиарда евро) от 2017 г. досега, отделно от активите, недвижимите имоти и акциите за милиарди, без да се броят сумите, които бяха събрани след чистката в хотел „Риц“.

Безпокойства на НПО

Според бившия посланик на САЩ в Рияд Дейвид Ръндел „няколко политически опоненти“ са взети на мушка, но главната причина за тази кампания е „да се сложи край на корупцията и да се съберат средства, от които страната силно се нуждае“. „И, изглежда, се получава. Много саудитски бизнесмени ми казват, че корупцията е намаляла и е станала по-неприемлива в социално отношение“, заяви той.

Тази кампания все пак предизвика безпокойствата на някои неправителствени организации. „Хюман райтс уоч“ предупреди за риска от „неравноправни съдебни процеси“ в една непрозрачна съдебна система.
През юли хроникьорът на в. „Вашингтон пост“ Дейвид Игнейшъс заяви, че кралството подготвя „обвинения в корупция и нелоялност“ срещу низвергнатия бивш престолонаследник Мохамед бин Найеф, който е под арест от март 2020 г.

Саудитските власти не са обявили публично причините за задържането му. През септември висшият офицер принц Фахд бин Турки и синът му Абделазиз бин Фахд бяха уволнени и са разследвани за корупция. Тези мерки показват, че саудитската върхушка се опитва да „дискредитира потенциални опоненти“, заяви през септември лондонската консултантска фирма „Капитал икъномикс“.

Според нея чистката от 2017 г. е показала, че използването на борбата срещу корупцията за политически цели „може да подкопае усилията на кралството да увеличи чуждестранните инвестиции“. /БТА