Днес

Коронавирусът в България: столичната здравна инспекция готова да започне ваксинацията

Столичната Регионална здравна инспекция е в готовност да започне първата фаза на ваксинацията срещу COVID-19, когато дойде първата партида ваксини. Вчера пред СРЗИ бяха монтирани фургони и палатки, в които ще се имунизират служителите на първа линия. „Процесът е така организиран, че да можем оптимално да обслужим първа фаза на плана и да обхванем с имунизация желаещите медицински специалисти на територията на София“, обясни доц. Лили Маринова от СРЗИ пред Би Ти Ви.

Палатката през здравната инспекция ще бъде отоплена и ще се използва за чакалня. Осигурена е нужната дистанция между чакащите. След това всеки от тях ще бъде ваксиниран в специален фургон, където има медицински екип. „Процесът е така организиран, че да се запази хладилната верига за съхранение на ваксините. Те няма да се съхраняват тук на минус 70 градуса. Това ще става в един централен фризер в централната сграда на столичното РЗИ“, обясни Маринова.

Във фургоните пред СРЗИ ще могат да се ваксинират по около 80 души дневно, което означава, че са всеки от тях са предвидени около 20 минути. „Първата фаза ще стартира в началото на 2021 г., когато дойдат първите ваксини. Предвидено е да се имунизират медицинските специалисти на територията на София – фармацевти, лични лекари, стоматолози и други. Втората фаза ще обслужи потребителите на социалните услуги, които имат нужда от медицинско обслужване“, обясни Маринова.