Политика

Необратими поражения върху белите дробове при тежки форми на COVID-19Тежкото протичане на инфекцията от новия коронавирус, особено при възрастните хора, предизвиква необратими поражения върху тъканта на белите дробове, предаде ТАСС.

„За жалост настъпват необратими изменения. Тежките форми на COVID-19, особено при хора на възраст над 60 години, водят до необратими поражения върху белите дробове, върху белодробната тъкан. При възрастните хора има слабо развита регенерация на белодробната тъкан и трябва да признаем, че при тях фиброзата на белодробната тъкан след COVID-19 е необратима“, каза Федор Лисицин, водещ специалист в руския Национален изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“.Той отбеляза, че подобна фиброза при възрастните хора може да се наблюдава след тежко прекарана пневмония или други белодробни заболявания, предава БТА. 

Специалистът коментира и разпространяващата се в различни източници информация, че коронавирусът не напуска напълно човешкия организъм. „Все още не съществуват доказани изследвания за окопаване на вируса в организма. Това е наблюдение,което се нуждае от доказателства, проверки в клиничната практика и така нататък. Възможно е да е така, възможно е и да не е. За Ковид-19 вече цяла година има безброй публикации, които след това не бяха потвърдени“, каза той.