Любопитно

НС реши: Споделеното пътуване няма да бъде наказвано

С поделеното пътуване няма да бъде засегнато от промените в Наказателния кодекс, с които се въвежда наказателна отговорност за извършването на нерегламентиран превоз, реши окончателно парламентът, който днес гласува върнатите за повторно обсъждане от президента разпоредби от Кодекса за търговското корабоплаване.

С промените в Кодекса за търговското корабоплаване се изменят и текстове от Закона за автомобилните превози и се въвежда нов състав на престъпление в Наказателния кодекс за извършването на нерегламентиран превоз на пътници.

Прецизират се текстовете, с които се въвежда наказателна отговорност за нерегламентиран превоз, заяви Иглика Събева от ГЕРБ. Вместо първоначално предвидените 10 години лишаване от свобода, за нерегламентиран превоз се предвижда наказание от две до пет години, при квалифициран състав на престъплението, отбеляза тя.

За да е категорично ясно на всички и да няма каквито и било съмнения и отправни точки за неправилно тълкуване на правната разпоредба и нейната безспорна неприложимост, конкретизирахме, че общественият превоз на пътници, без изискуемите за това документи, следва да е извършван по занятие, за да са приложими санкциите, предвидени в тази правна норма, обясни Събева. За така нареченото споделено пътуване, тя посочи, че то е извън обхвата на разпоредбата на предлаганата за създаване правна норма, тъй като трябва да са налице както заплащане, така и икономическа облага.

Според приетите разпоредби, който без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз извършва по занятие обществен превоз на пътници, се наказва с лишаване от свобода от една до три години. Когато деянието е извършено от две или повече лица, сговорили се предварително за неговото осъществяване, или чрез използване на неистински или преправен документ с невярно съдържание, наказанието е лишаване от свобода от две до пет години и с глоба от две до десет хиляди лева. С друг текст се регламентира отнемане на превозното средство, послужило за извършване на деянието, в полза на държавата.

В хода на разискванията Георги Свиленски от ПГ „БСП за България“ благодари на колегите си в транспортна комисия и на колегите си от ГЕРБ, че са се вслушали във всички критики. Той бе категоричен, че с новите текстове, вече не може за едно и също престъпление да се търси и административна, и наказателна отговорност.

Свиленски посочи, че отпадат и притесненията им, че под наказателно преследване ще попаднат всички тези, които извършват споделено пътуване. Хората, които извършват споделеното пътуване, вече могат да бъдат спокойни, увери Свиленски.

НС подкрепи ветото на Радев върху законовите промени за превоз на пътници