България

Поставят Лондон в най-високото пандемично „ниво 3″

Лондон е изправен пред преминаване към трето ниво – най-високото ниво на риск и ограничение за коронавируса в Англия – през следващите дни.

Министрите и длъжностните лица са „дълбоко загрижени“ от рязкото нарастване на случаите на Covid-19 в цялата столица.

Лондонските депутати са информирани за последните данни, като преминаването към трето ниво сега се смята за възможно най-скоро, вероятно още днес. В Лондон са разтревожени, а някои длъжностни лица настояват за режим „от ниво три плюс“ с по-строги ограничения.

Есекс също може да бъде преместен до трето ниво. През последните седмици в някои райони в и около Лондон са регистрирани големи увеличения на потвърдените случаи на коронавирус.

Според последните данни на община „Епинг Форест“ в Лондон и Есекс е регистрирано 71% увеличение на случаите през последния седемдневен период.

Община „Хаверинг“, в източен Лондон, отчита 48,5% ръст с 470,8 потвърдени случая на Covid-19 на 100 000 жители.

Очаква се новите ограничения да влязат в сила от полунощ на 16 декември, вместо от 19 декември, както се смяташе по-рано. Те ще бъдат преразгледани на 23 декември, съобщава МВнР на България. Освен Лондон, в степен 3, вероятно ще влязат и части от областите Есекс и Хъртфордшир. По този начин нови над 10 милиона граждани ще бъдат поставени под по-стриктни мерки.

Сред основните правила, важащи за 3-та степен на противоепидемичните мерки, са: забрана за контакти с хора на закрито и в повечето заведения на открито, освен с членове на домакинството. Разрешени са срещи до 6 души на открито – на места като паркове, плажове или сред природата.

Магазини, фитнес зали, фризьорски салони остават отворени, но има възможност за налагане на ограничения в начина на обслужване на клиентите. Затварят се барове, пъбове, кафенета и ресторанти, кина, театри и заведения за забавления на закрито, както и се забраняват посещенията на спортни събития на стадиони. Ресторантите могат да приготвят хра​на само за доставка.

Препоръчва се да не се посещават райони в 3-та степен, а техните жители да не посещават райони с по-ниска степен за противоепидемични мерки.

В същото време правителството няма намерение да отмени т.нар. „Коледна ваканция“, според която в периода 23-27 декември гражданите в цяла Великобритания, независимо в коя степен се намират, ще могат да се срещат на закрито с членове на до две други домакинства.