Любопитно

Правната комисия каза "да" за прокурор, разследващ главния

П равната комисия прие на първо четене законопроекта за промени в НПК, с който се създава фигурата на прокурор по разследването на главния прокурор. Дванадесет народни представители гласуваха в подкрепа на проекта, а девет се въздържаха, предаде БТА.

„Стигнахме до извода, че единственият възможен вариант за независимо разследване на главния прокурор е чрез създаване на фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор“, каза при представянето му Десислава Атанасова от ГЕРБ, един от вносителите на законопроекта заедно с депутати от „Обединени патриоти“. 

Красимир Ципов коментира, че критиците на проекта не казват какво трябва да бъде направено, а използват общи фрази без конкретика. По думите му трябва да се направи възможното и необходимото да се приеме „някакъв механизъм“, за да се отговори на очакванията на обществото и европейските партньори. Той добави, че целта е до края на мандата на парламента да се приеме законопроекта. 

Представителите на БСП заявиха по време на заседанието, че трябва да има контрол върху актовете, а не върху хората, както и че с промените при избора на специалния прокурор ще се възпроизведе избора на главния прокурор. „В България, когато не искаш или не можеш да реформираш една институция, създаваш друга“, каза Крум Зарков. 

От БСП припомниха, че са предложили да има съдебен контрол върху отказите за разследване на главния прокурор, но Ципов посочи, становища по тази идея, според които така съдът ще бъде задръстен да се произнася по жалби. Левицата предложи още главният прокурор или заместниците му да нямат възможност да променят актове на долностоящите прокурори, а това да бъде функция на ВКП.

Според проекта специалният прокурор ще се избира от Пленума на ВСС с мнозинство, повече от половината от членовете на съвета. Вносителите посочват, че така ще се гарантира изборът, тъй като в него ще участват и представители на съдийската колегия на ВСС, не само на прокурорската. 

Номинацията ще става от минимум шестима членове на прокурорската колегия. Като той трябва да отговаря на същите изисквания като за заемане длъжността прокурор във ВКП и ВАП, както и да има високи нравствени качества, положителна атестационна оценка и липса на дисциплинарни наказания.

Специалният прокурор ще се освобождава дисциплинарно и предсрочно по реда и условията, при които това става за „тримата големи“ в съдебната система – председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор. Като така ще му бъде гарантиран равен статут с тях. Мандатът на специалния прокурор ще бъде седем години.

От ръководството на прокуратурата излязоха със становище, че не е необходимо създаването на фигурата на прокурор, който да разследва главния прокурор. Както и че към момента има възможност главният прокурор да бъде разследван. 

Според Министерството на правосъдието обаче с промените „ще се допринесе за въвеждането на ефективен и съобразен с действаща конституционна уредба модел, гарантиращ разследванията срещу главния прокурор, при спазване на препоръките на Европейския съд по правата на човека по делото „Колеви срещу България“, на Венецианската комисия и на независимия анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата на Република България, изготвен от Службата за подкрепа на структурните реформи“.

Прокуратурата: Не е необходима фигурата на разследващ главния прокурор