Днес

Правосъдният министър предупреди да не се пипа Изборният кодекс преди избори

Десислава Ахладова

© Цветелина Белутова, Капитал

Десислава Ахладова

Правосъдният министър Десислава Ахладова предупреди, че Изборният кодекс не трябва да се променя в кратък срок преди избори, защото страната може да бъде осъдена.

„Европейският съд ясно е казал, че една година преди избори не трябва да се правят фундаментални промени в Изборния кодекс. За мен няма как буквално три месеца преди изборите да се пипа Изборният кодекс, защото България може и да бъде осъдена“, каза Ахладова в интервю за БНТ.

Повод за коментара й е заявеното от президента Румен Радев намерение да насрочи парламентарните избори за най-ранната възможна дата – 28 март, когато може би разпространението на коронавируса няма да е утихнало, без да е уреден въпросът за това как ще гласуват карантинираните и българските граждани в чужбина, където също действат мерки за изолация.

Парламентарно представените партии засега не са излезли с идеи как законодателно да се реши този проблем. Повече коментари от тях четете тук.

Съпредседателят на извънпарламентарната „Демократична България“ предложи да се въведе електронно гласуване или, ако управляващите не са в крак с новите технологии, поне гласуване по пощата – практика, по думите му, прилагана още през 19 в. Той постави въпроса и за безопасността на участниците в секционните избирателни комисии – за тях обикновено се разчита на хора в напреднала възраст, които ще престояват в затворено помещение дълги часове.