Политика

Преминаването към електронни цигари увеличава шанса за пълен отказ от пушенеЕфектът е по-добър от никотин-заместваща терапия, показват последни проучвания в областта на е-цигарите

Преминаването от конвенционални към електронни цигари увеличава шанса за пълен отказ от пушене повече, отколкото никотин-заместващата терапия. Доказателства в тази посока установяват последните проучвания, анализирани от глобалната научна мрежа „Кохрейн” (Cochrane). Тя систематизира резултати от различни световни проучвания, а докладите й са признати за златен стандарт при определянето на евентуални ползи или вреди за здравето на различни продукти.Резултатите от анализа „ Електронните цигари като средство за отказ от тютюнопушенето“ бяха представени на Глобалния форум за е-цигарите в Лондон, който тази година се проведе онлайн и който всяка година събира световноизвестни експерти, лекари и регулатори в областта.

За това, че електронните цигари допринасят за увеличаване на отказа от тютюнопушенето, мрежата „Кохрейн” публикува доклад още през 2014 г. Проучванията им обаче продължават и до днес, като в последния им доклад от октомври 2020 г., включващ резултатите от 50 проучвания по целия свят, се посочва, че има още доказателствата в тази посока. Заключенията им са насочени към употребата на електронните цигари, съдържащи никотин, сравнена с провеждането на никотин-заместваща терапия като никотинови лепенки или дъвки. Публичното и масово насърчаване към този метод за справяне с пушенето обаче все още се избягва, защото доказателствата на този етап не са недостатъчни, като е нужно проследяване в по-дълъг период от време, обясни д-р Джейми Хартман-Бойс, ръководител на проучването за отказ от тютюнопушенето на „Кокрейн”, старши научен сътрудник и преподавател в Центъра за доказателствена медицина към Отдела за здравни науки в Нюфилд, към Университета в Оксфорд.

Доказателствата сочат, че електронните цигари са значително по-малко вредни за здравето от конвенционалните, тъй като в аерозола им се съдържат по-малко токсични вещества. Разбира се, не трябва да се забравя, че тези продукти също носят риск, защото безвреден тютюнев продукт няма, обясни още проф. Хартман-Бойс.

Въпреки това е особено важно да се оценят научните доказателства за въздействието на електронните цигари върху спирането на тютюнопушенето при възрастните, допълни д-р Бойс. Причината – употребата на тези устройства е нарастнала значително сред младите хора през последните години, а един от най-големите рискови фактори за започване на тютюнопушенето е да имаш родител, който пуши. В този смисъл всяко увеличение на процента възрастни, спрели пушенето, ще има полза за и по-нататъшното намаляване на броя на пушачите.

Положителен ефект от преминаването към е-цигари има и върху сърдечносъдовата система. Доказателства в тази посока установява най-мащабното клинично проучване VESUVIUS, сравняващо влиянието на горимите цигари и е-цигарите върху нея, което е финансирано от Британската сърдечносъдовва асоциация, а резултатите от него представи проф. Джейкъб Джордж, директор на Центъра за медицински науки в Шотландия.

Понижаване на кръвното налягане, подобряване на еластичността на кръвоносните съдове и на ендотелната функция (влошаването ѝ е причина за поява на хипертония и тромбози) са сред подобренията, които лекарите установяват при пушачи, преминали към е-цигари, без особено значение дали те са никотин-съдържащи или не. В изследваната група влизат хора над 18 г., които са пушили поне по 15 цигари на ден в последните 2 години и не са имали установено сърдечносъдово заболяване. Ефектът е видим само месец, след промяната, като той е по-голям при жените, отколкото при мъжете, обясни проф. Джордж.

По тази причина, не е изненадващо и, че между 2013 и 2015 г. 51% от пушачите във Великобритания преминават към електронните устройства, а основната причина, заради, която го правят е, защото вярват, че те са по-малко вредни, въпреки че тогава доказателствата в тази посока са малко.

„Но не са и безвредни”, допълни професорът. Употребата на е-цигари спестява излагането на над 7000 токсични вещества, които се съдържат в цигарения дим, но те пък съдържат анабазин – алкалоид, който се открива в тютюна и се смята за вреден.

Липсата на токсични вещества в парата на е-цигарите, обаче, предпазва пасивните пушачи. Количеството никотин, което се отделя в атмосферата е минимално и според наличните до този момент доказателства рискът за непушачите е минимален в сравнение с излагането им на дима от конвенционалните цигари, коментира и проф. Алан Бобис, почетен професор по токсикология от Imperial College в Лондон

Електронните цигари могат да навредят на белите добре и дихателната система, но до момента не е установено да причиняват респираторни заболявания. В сравнение с конвенционалните цигари, обаче, има доказателства, макар и ограничени, че подобряват белодробната функция и дишането при възрастни пушачи с астма, намаляват и обострянията при хроничната обструктивна белодробна болест, обясни проф. Санджай Агравал. Той е консултант по респираторна и интензивна медицина в университетските болници на Лестър и национален клиничен съветник по отношение на тютюневата зависимост към Националната здравна служба на Великобритания.

Сред юношите, използващи електронни цигари обаче, се забелязва повишена кашлица и хрипове, както и увеличаване на обострянията, ако страдат от астма, допълни проф. Агравал. Затова е важно достъпът до електронни цигари да се ограничи за младежи и да се използват само като средство за отказ и намаляване на вредата при пълнолетни пушачи.