Политика

Борисов: 3,1 млрд. лева за фермерите през 2020 г. (Обзор)Земеделците могат да подават възражения до 8 януари, ако са взели по-малко пари

“Рекордна финансова подкрепа от над 3,1 млрд. лева получи през 2020 г. българското селско стопанство. Това са огромни пари за сектора в условията на пандемия”, заяви премиерът Бойко Борисов на работно съвещание с членове на правителството. Както “24 часа” писа, в сряда беше преведено най-голямото плащане за годината от близо 700 млн. лв. на почти 55 000 земеделски стопани. Средствата са по схемата за единно плащане на площ по ставка, която е с 2 лв./дка по-висока от миналогодишната – по 21 лв./дка.“Тази ставка стана възможна, защото се възползвахме от възможностите на Европейската комисия за прехвърляне на средства”, обясни земеделският министър Десислава Танева, която докладва за извършеното плащане. Тя съобщи, че между 21 и 23 декември предстои фонд “Земеделие” да направи и последния превод към стопаните за тази година. Очаква се да бъдат платени още над 80 млн. лв. по мярката за необлагодетелстваните райони по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

Над 30 000 земеделци са получили пък допълнителна подкрепа във връзка с пандемията. “С над 400 милиона лева тази година бяха увеличени средствата за подкрепа заради COVID и сушата”, съобщи министър Танева. Тя заяви, че през януари се предвижда отварянето на 2 нови COVID мерки по Програмата за морско дело и рибарство, които вече са обсъдени с бизнеса.

Танева отбеляза също, че се очаква в петък фонд “Земеделие” да увеличи бюджета си за подкрепа за компенсация за сушата в Югоизточна България с още 5 милиона лева.

“Помощта за стопаните ще се увеличи от 2 на 3 лева за декар. За сушата компенсацията е близо 23 милиона лева, с които сме помогнали на 6000 стопани”, каза още Танева.

До 8 януари фермерите, които са взели по-малко пари от очакваното и не са съгласни с обхвата на площите им, които влизат в слоя, по който са извършени плащания, могат да подадат възражение. От четвъртък те могат да проверят дали заявените от тях земи попадат изцяло, или частично в специализирания слой “Площи, допустими за подпомагане”, съобщиха от земеделското министерство. Те ще могат да се запознаят и с предварителните резултати от проверки на декларираните площи спрямо граници и начин на трайно ползване на физическите блокове. Справките се извършват в Системата за електронни услуги (СЕУ) на фонд “Земеделие” на адрес: https://seu.dfz.bg/.

При несъгласие с посочените данни кандидатите могат да подават възражения до министъра на земеделието, храните и горите. Те се приемат в областните дирекции “Земеделие”.

След разглеждането на всички постъпили възражения ще бъдат подготвени и окончателните специализирани слоеве “Физически блокове” и “Площи, допустими за подпомагане” за кампания 2020. На базата от тази актуализирана информация фонд “Земеделие” ще извърши финалните плащания по схемите и мерките на площ.