Политика

Великобритания: Много е вероятно да няма сделка с ЕСПреодоляването на разногласията между ЕС и Лондон ще е много трудно, заяви шефката на ЕК

Положението с търговските преговори между Великобритания и Европейския е сериозно и няма да има споразумение, ако общността не промени съществено своята позиция, каза канцеларията на британския министър-председател Борис Джонсън, цитирана от Ройтерс.Според канцеларията Джонсън е заявил в телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че „времето е много кратко и вече изглежда доста вероятно да не бъде постигнато споразумение, освен ако позицията на ЕС не се промени съществено“, предаде БТА.

„Министър-председателят повтори, че е останало малко време. Той каза, че ако не може да бъде постигнато споразумение, Великобритания и ЕС ще се разделят като приятели, а търговията на Великобритания с ЕС ще бъде при условия като тези за Австралия“.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви тази вечер, че преодоляването на разногласията между Лондон и Европейския съюз в преговорите за отношенията след Брекзит ще е много трудно, предаде Франс прес.

„С Борис Джонсън направихме равносметка на преговорите между ЕС и Обединеното кралство. Приветствахме значителния напредък по много въпроси, но при все това някои съществени различия остават, по-специално в областта на риболова, и преодоляването им ще е много трудно. Преговорите ще продължат утре“, написа Фон дер Лайен в Туитър след телефонен разговор с британския премиер.