Политика

Екслузивно в "24 часа": Докладът на Георги Дерменджиев за националния отбор (I част)Психологични негативи, бягство от отговорност, външни фактори довели до катастрофалното представянеЗаради огромния интерес към представянето на националите “24 часа” се сдоби с доклада на селекционера Георги Дерменджиев, който той представи пред управата на БФС след като договорът му изтече. Въпреки обстойния анализ, почти не са посочени виновници за годината, която мина без нито една победа в официална среща.

При назначаването ми за селекционер на националния отбор на България на 23 октомври 2019 г. аз и моят екип си поставихме краткосрочни и дългосрочни цели; краткосрочният план включваше двата мача, оставащи до края на календарната 2019-а година, а по-дългосрочният – насрочените за пролетта на 2020-а плейофи за класиране на Евро 2020 и предстоящия турнир Лига на нациите.

Краткосрочният план включваше както следва:

– Наблюдаване на мачовете от Първа лига на живо с цел придобиване на реална представа за функционалното, техническото и тактическото състояние на футболистите, попадащи в списъка на националния отбор;

– Наблюдаване на състезаващите се зад граница футболисти посредством системата lnStat, с цел комплектуване на група за двата предстоящи мача: контролата България – Парагвай (14.11.2019 г.) и европейската квалификация България – Чехия (17.11.2019 г.)

При събирането на разширения състав на националния отбор на първи лагер-сбор, проведох индивидуални разговори с всеки един от футболистите с идеята пряко да се запозная с положителните и отрицателните процеси, влияещи на отбора. Казусите, които установих, са както следва:

– Натрупани психологически негативи у играчите, свързани с поредицата от негативни резултати през календарната 2019-а, и по-конкретно – с домакинската загуба с 0:6 от Англия, получила огромен международен отзвук, замесила националния отбор в расистки скандали и довела до сериозни катаклизми, касаещи работата и имиджа на Българския футболен съюз и българския футбол като цяло; всички тези инциденти провокираха УЕФА да наложи наказание двубоят срещу Чехия да се изиграе без публика, което доведе до

допълнително

ментално

напрежение

за състезателите;

– Несигурност в индивидуалните възможности и отборните такива – отново като резултат от негативната серия резултати и обществените нагласи срещу националния отбор;

– Бягане от отговорност – сериозен проблем, касаещ дефицита на индивидуални лидери и водещи фигури в националния отбор, който можеше да бъде решен единствено чрез опит за създаване на сплотен колектив, който да компенсира тези липси;

– Нарушени взаимовръзки в отбора, накратко – недобър колектив, което отново отдавам на напрежението, съпътствало националния отбор през календарната 2019-а.

Наред с идентифицирането на проблемните обстоятелства, съпътстващи националния отбор, моята задача бе да запозная футболистите с философията си за игра, като съобразя схемата и стила с реалните индивидуални възможности на играчите, чиито качества да се внедрят в колективните действия.

Реалният анализ на индивидуалните качества на състезателите на България доведе до следното заключение: в тима

няма изявени

индивидуалности,

на които може да се разчита да направят разликата срещу съответния опонент.

Поради тази причина бяха поставени цели в тактическо и ментално отношение:

– От тактическа гледна точка: изискване за правилна тактическа постройка в различните зони на терена в различните фази на игра;

– От психологическа гледна точка: дисциплина на всички нива на терена и извън него, висок отборен дух, максимални концентрация и себераздаване.

За изпълнение на поставените цели в процеса на работа за кратко време трябваше да се постигне следното:

– Промяна на отношенията между играчите и нивото им на отговорност към каузата “национален отбор”;

– Вдъхване на увереност и позитивизъм в контекста на участието им в българския национален отбор;

– Ясно подчертаване на очакванията към тях и на реалните и ясно изразени цели, към които следва да се стремят;

– Прекъсване на

негативните

влияния от

външни фактори

с цел туширане на напрежението върху футболистите;

– Налагане на строга дисциплина и обстановка на взаимно уважение между съотборниците.

– Налагане на практиката всеки мач да се анализира с видео разбор, а положителните и слабите страни да се показват на играчите, за да се направят необходимите корекции (от гледна точка на индивидуални действия и отбора като цяло).

Ясно изразено отношение от страна на ръководството на БФС – с присъствието си на всеки лагер г-дата М. Касабов, Ат. Фурнаджиев и Ем. Костадинов помогнаха, като засвидетелстваха уважението си към играчите и ги надъхваха да дават максимума от себе си.

България – Парагвай

Анализ: Двубой срещу силен съперник със специфичен за латиноамериканската философия стил на игра и скъпи индивидуални футболисти, на които въпреки разузнаването и изгледаните видеоматериали, в началните минути на мача (до 25-ата минута) не успяхме да се противопоставим адекватно. Целият отбор на България допусна грешки в защитна фаза, не беше достатъчно ориентиран в дефанзивен план като цяло. Анализът на мача даде реални изводи за качествата на нашите футболисти срещу стойностни опоненти и психологическите им възможности занапред. Въпреки загубата, тази среща имаше положителен ефект от гледна точка на самочувствието преди финалната квалификация срещу Чехия. След двубоя бяха разгледани всички детайли около целия отбор и индивидуалното представяне на играчите, които бяха показани на футболистите, като в подготовката за следващия мач бяха нанесени съответните корекции от тактическо естество.

Състав: Г. Георгиев, Ст. Попов (85 – В. Попов), Б. Чорбаджийски, Г. Терзиев (64- Кр. Димитров), Ив. Горанов, К. Малинов, Г. Костадинов (80 -Ал. Цветков), Т. Неделев (46-Б. Краев), Вандерсон (70-Г. Иванов), Марселиньо (46-K. Десподов), Ив. Попов Схема: 4-2-3-1.

България – Чехия

Анализ: Изключително важна победа над силен противник след дълъг период от загуби; успех на колективната игра въпреки всички обстоятелства в ущърб на националния отбор – липса на зрители на стадиона,

изненадващо

отказване на

капитана

и лидер на България Ивелин Попов. Корекциите на грешките от контролата с Парагвай бяха налице, а най-положителният фактор бе фактът, че състезателите усетиха ползата от колективната игра за крайния резултат – цел, към която целият треньорски щаб се стреми и която се подкрепя от ръководните фактори в БФС.

Състав: Г. Георгиев, Ст. Попов, Г. Терзиев, В. Божиков, П. Занев, K. Малинов (89-Ал. Цветков), Г. Костадинов, K. Десподов (69- Б. Краев), Вандерсон (72-Т. Неделев), Ив. Попов, Марселиньо

След изиграването на тези два мача аз и екипът ми съставихме дългосрочни задачи, включващи работата през 2020 г. на база на предварителната програма, според която полуфиналният плейоф за класиране на Евро 2020 трябваше да се състои през м. март, финалният плейоф – през м. април, контролни срещи през м. май и евентуално участие на европейско първенство през м. юни.

Именно поради тази причина бе организиран и неофициален приятелски мач срещу Беларус в София. При създалите се обстоятелства – непускане на голяма част от основните футболисти – считам контролата за ненужна.

За изпълнението на дългосрочния план екипът ми следваше да направи нов обстоен анализ на футболистите от разширения списък на националния отбор, като за целта наблюдава двубоите на клубните ни тимове по време на подготвителния им период в Турция и достигна до следните функционални изводи, върху които обърна внимание на етапа от подготвителния период, на който се намират отборите и проектонационалите в тях:

– Липса на интензитет в работата с топка;

– Бавно вземане на решения;

– Липса на бързина в покриването на пространствата.

В свободното си време аз и моят екип

наблюдавахме

тренировки

на високопрофилни клубни отбори с цел обогатяване на знанията и експертизата си, в това число занимания на “Цървена звезда” (Сърбия), “Шахтьор” (Донецк, Украйна) и “Динамо” (Москва, Русия) и проведохме разговори с ръководството (спортен директор, старши треньор, изпълнителен директор) на “Арсенал” (Тула, Русия), където играе полузащитникът Георги Костадинов, и с ръководството (старши треньор, спортен директор) на “Слован” (Братислава, Словакия), където играе защитникът Васил Божиков.

На базата на анализа на наблюдаваните срещи бе сформирана група на националния отбор за контролната среща с Беларус на 26.2.2020 г. Тъй като двубоят не попадаше в официалните дати на УЕФА, съответно клубовете не бяха длъжни да освободят играчите си за националния отбор, повиканият

състав бе

по-скоро

експериментален,

с цел запознаване с функционалните и ментални качества на състезателите от по-разширения списък на наблюдение и действията им в игрова обстановка.

България – Беларус

Анализ: В този мач бе даден шанс на голяма част от по-периферните футболисти в полезрението на треньорския щаб заради невъзможност за използване на основните играчи. На базата на показаното в двубоя някои от играчите не бяха викани в разширения списък на националния отбор за следващите мачове.

Състав: Г. Георгиев, Ив. Турицов, Ст. Велков (76 – В. Антов), П. Занев, Ив. Горанов, К. Малинов, Г. Миланов (76-Ал. Цветков), Ал. Тонев (83 – М. Минчев), Сп. Делев (89 – В. Попов), Д. Илиев (46-Т. Неделев), И. Иса (68-Св. Ковачев).

Целта на наблюдаването на клубните тимове по време на лагерите им в Турция и на организирането на приятелски двубой срещу Беларус бе максимално точна селекция на необходимите състезатели и подготовка на групата за полуфиналния бараж срещу Унгария, насрочен за края на м. март 2020 г.

Планираната подготовка за плейофа обаче бе прекъсната от обективни обстоятелства, свързани с глобалната пандемична обстановка, а именно: по време на извънредната видеоконференция на 17 март 2020 г. с участието на всички държави-членки на УЕФА, бе взето единодушното решение финалите на европейското първенство да бъдат отложени с една година, а баражите да бъдат изместени за неопределена дата.

Форсмажорната ситуация също така доведе и до прекъсване на първенствата в системата на българския футбол на 13 март 2020 г. и невъзможност за провеждане на тренировъчно-състезателен процес от страна на играчите в полезрението на треньорския щаб на националния отбор.

Шампионатът в Първа лига бе подновен едва на 5 юни 2020 г., с цел сезонът да бъде завършен до 12 юли 2020 г., като краткото време за подготовка

предразполагаше

към контузии

и функционални проблеми, които в крайна сметка оказаха влияние върху играта и резултатите на тима в есенните му двубои.

Началото на новия сезон в Първа лига бе насрочено за 7 август 2020 г. – а неравномерният подготвителен период и множеството заболели в различни моменти плюс необходимостта от задължителна 14-дневна карантина и отсъствие от тренировъчния процес оказаха пагубно влияние върху функционалното и игрово състояние на всички играчи от българското първенство, включително на онези, селектирани за националния отбор на страната.

Очаквайте  – анализите за загубата от Унгария и представянето в останалите двубои от Лигата на нациите, както и кои стават за мъжкия национален отбор.