Днес

Защо да изберем фурна за вграждане и кои са нейните предимства

Защо да изберем фурна за вграждане и кои са нейните предимства

© Shutterstock

Забързаният начин на живот е свързан с редица удобства и стандарти, на които повечето домакинства трябва да отговарят. Основна дейност, която извършваме вкъщи, е приготвянето на храна, а сред най-употребяваните уреди за готвене е фурната за вграждане. Този уред по нищо не отстъпва на класическата свободностояща фурна. На практика изпълнява същите функции, но с няколко разлики, на които е добре да обърнете внимание.

По-чисто с фурна за вграждане

Кухнята е помещение, в което трябва да се поддържа безупречна чистота и тя не зависи единствено от почистващите уреди и препарати, които ползваме. Всъщност уредите, с които готвим, също допринасят за добрата хигиена, ако са създадени по начин, улесняващ процеса на готвене. Функционалното използване на пространството е друго важен аспект, на който трябва да се обърне внимание.

Плюсовете на фурните за вграждане

Ясно е, че вградените уреди не отстъпват по своите качества на стандартните готварски печки, които сме свикнали да използваме. Нека обаче да обърнем повече внимание на конкретните предимства на фурните за вграждане.

Пестят пространство

В наши дни нерядко се налага да побираме много кухненски уреди в тясното пространство на апартамента. Кухните за вграждане са част от съвременните интериорни решения и стандарт при модерното обзавеждане на жилищата. Причината е, че, монтирани по правилния начин, те оставят достатъчно полезно пространство за други дейности, характерни за тази част на дома.

Вградената фурна е такъв тип уред – тя ще ви спести ценно пространство в кухнята. Компактният дизайн позволява монтирането на допълнителни отделения и шкафове за съхранение на посуда, а нивото й лесно може да бъде съобразено с предпочитанията на домакините.

Функционални са при ползване

Няма съществени разлики между стандартната фурна и тази за вграждане. Готварският процес се случва по същия начин и е базиран на същите технологии. Добре е да отбележим обаче, че тук функционалността и удобството са на по-високо ниво, тъй като всяка фурна за вграждане може да бъде съобразена с височината на кухненския плот, ако такъв вече е монтиран. Ако предпочитате, можете да добавите към уреда и плот с котлони от предпочитания тип – индукционни, електрически, газови или керамични.

Допълнителна практичност на фурните за вграждане носи фактът, че се освобождавате от онези неприятни и трудни за почистване ниши, които винаги остават между свободностоящата готварска печка и ограждащите я плоскости. Друго изключително практично предимство на всяка фурна за вграждане е, че може да бъде монтирана или преместена на по-късен етап, ако това се наложи.

Имат отличен дизайн

Незаменим плюс на фурната за вграждане е способността й да се слее с интериора и да пасне перфектно към останалите мебели в кухнята. Този уред е едновременно елегантен, с минималистична визия и по идеален начин съответстващ на обграждащия интериор. Ето защо отличният външен вид на фурните за вграждане не трябва да бъде игнориран като водещ фактор при избора.

Независимо на какъв тип фурна за вграждане се спрете, имайте предвид, че тя вероятно ще бъде малко по-скъпа от свободностояща готварска печка със сходни характеристики. Гледайте обаче на тази покупка като на дългосрочна инвестиция, която ще ви се отплаща с удобство и естетика години наред. Все пак основната й цел е да ви служи дълго и ефективно както като функционален уред, така и като приятен за окото кухненски аксесоар.