Днес

Коронавирусът по света: "Туитър" забрани подвеждащата информация за ваксините

Потвърдените случаи на коронавирус в Бразилия надхвърлиха 7 млн., след като министерството на здравеопазването съобщи за рекордните над 70 хил. регистрирани заразени за едно денонощие, предадоха световните агенции.

Страната е на трето място в света по този показател след Съединените щати и Индия. Предишният рекорд от малко над 69 хил. нови случая бе регистриран на 29 юли.

936 души с COVID-19 са починали в Бразилия за изминалите 24 часа. Общият брой на смъртните случаи в страната надхвърли 183 хиляди. Бразилия е на второ място в мрачната статистика след САЩ и пред Индия.
При това поради „технически проблеми“ статистиката за последното денонощие не включва данни от Сао Пауло – най-многолюдния и най-тежко засегнат от коронавируса щат в страната, съобщи бразилското министерство на здравеопазването, цитирано от „Асошиейтед прес“.

Бразилия преживява втора вълна на епидемията, отбелязва „Ройтерс“. След като достигна своя пик в края на юли, броят на новозаразените и починалите за денонощие намаляваше до началото на ноември, преди да скочи през последния месец.

Епидемиолози обясниха втората вълна с разхлабването на мерките за социална дистанция и с това, че все повече хора не си слагат маска. Те освен това отбелязаха, че докато първата вълна е засегнала най-вече бедните бразилци, които не могат да си позволят да се самоизолират, то втората е ударила по-богатите им сънародници, заразяващи се с коронавируса на работа или в заведения за хранене.