Политика

Лек вариант на руската ваксина може да спре тежкото протичане на COVID-19„Лек вариант“ на ваксината срещу новия коронавирус – „лайт ваксина“, тоест ваксиниране само с една от предвидените в имунизацията две дози от ваксината, ще защитава организма от инфекцията не за дълго, но може да предотврати тежко протичане на COVID-19 с фатален край, предаде ТАСС.

Агенцията цитира изказване на директора на руския Нaционален изследователски център „Гамалея“ Александър Гинцбург.В института бе разработена първата руска ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“. Гинцбург даде разясненията, след като по време на годишната си пресконференция днес руският президент Владимир Путин каза, че е възможно учените да разработят „лайт ваксина“ срещу коронавируса, която ще е ефективна за по-кратък период от време, но така ще се създаде възможност да се ваксинират бързо повече хора.

„Този компонент ще действа далеч под 100 процента, а за ваксинираните от различни категории ще се различава – за една категория ще е 85 процента, за други е възможно да се отклони в една или друга посока. Но главното е, че този подход ще позволи да се обхване по-голям брой от населението и да се предотвратят тежки случаи на инфекцията с летален край. В същото време продължителността на действие няма да е голяма“, каза Гинцбург за тв канала „Русия-24“.

Съвместните тестове на центъра „Гамалея“ с британския университет Оксфорд и британско-шведската компания „АстраЗенека“ може да започнат в най-скоро време, каза още Гинцбург.

„Нашите британски колеги и „АстраЗенека“ имат само един компонент и нямат ефективен бустиращ компонент. Ако при втората доза, както ни показаха колегите, се използва първия компонент, настъпва усилване на имунитета, но в много незначителна степен…затова между Руския фонд за преки инвестиции и „АстраЗенека“ бе постигната договореност за възможност за провеждане на клинични изпитания, в които първата доза да е създадената в Оксфорд, а втората – тази, която е в състава на ваксината „Спутник V“, каза директорът на института „Гамалея“.

Междувременно университетът в Оксфорд обяви, че разработената там ваксина предизвиква по-силен имунен отговор при прием на две пълни дози, отколкото на една доза и половин доза бустер, но са нужни още изследвания, предаде Ройтерс.

Публикуваните междинни резултати от клиничните изпитания на потенциалната ваксина показват, че ваксината стимулира функциите на антителата и Т-клетките.