Днес

Математикът на щаба: Училищата бяха затворени не от необходимост, а заради натиск

Изчисленията показват недвусмислено, че училищата бяха затворени не толкова от необходимост, а от натиск от определени среди“. Това коментира тази вечер пред Би Ти Ви математикът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Николай Витанов.

Той обаче така и не уточни от къде е дошъл натиска за затварянето на училищата. Проф. Витанов приветства решението на Министерството на образованието и науката и Националния оперативен щаб от 4 януари да бъдат отворени детските ясли и градини, а учениците от 1 до 4 клас да се върнат в класните стаи. „За тези деца има многобройни изследвания, че те не са толкова засегнати от този вирус и че това, че те ходят на училище или на детска градина, не увеличава съществено риска за възрастните, с които те живеят“, коментира той.

Според него след 5-6 месеца ще може да започне масовата ваксинация за COVID-19 и до края на 2021 година страната ще се е справила с ограничаването на разпространението на заболяването. „Идването на ваксините ще промени играта изцяло“, коментра той.