Днес

"Отровното трио" може да стане дуо, ако не се намерят съмишленици за обединението с Мая Манолова

"Отровното трио" може да стане дуо, ако не се намерят съмишленици за обединението с Мая Манолова

© Георги Кожухаров

Придобилото популярност като инициатор на няколкомесечните антиправителствени протести в България „Отровно трио“ – адвокатът Николай Хаджигенов, скулпторът Велислав Минеков и пиарът Арман Бабикян, може да се окаже с един член по-малко само ден след като обяви, че е пред подписване на споразумение за общо явяване на парламентарните избори напролет с „Изправи се.бг“ на Мая Манолова. Триото е лицето на няколкомесечните демонстрации по площадите на София и големите градове в страната с искане за оставка на премиера и главния прокурор, започнали през юли след акцията на прокуратурата в президентството и довели през септември до сблъсъци с полицията и ранени в центъра на столицата.

В публикация в социалната мрежа „Фейсбук“ рано тази сутрин проф. Велислав Минеков обяви, че ако не се направи болезнен жест за обединение от всички извънпарламентарни фракции, партии и коалиции до 23 декември, ще прекрати политическото и гражданското си съучастие и допълва: „Каквото можах, направих.“

„Очаквам ясни съвместни действия срещу превзелата ни шайка и управляващи мутри. Декларация за съдействие за честни избори и ясни, обединени намерения. Впоследствие правителство насочено в срещу днешната мафия. Да, нужен е компромис, тежък е, боли. Живеещите в миналото трябва да предпочетат бъдещото. И всички извънпарламентарни фракции, партии и коалиции, трябва да направят болезнения жест за обединение. Алтернатива няма“, пише скулпторът.

Публикацията дойде часове след съобщението на триото до медиите, че предстои предизборно обединение с Манолова, което беше обяснено като „крачка напред“ към целта за „прекратяване на едноличния режим на управление“. Днес Минеков беше изключил мобилния си телефон и не можеше да бъде открит за уточнения по позицията си. Пред „Дневник“ Николай Хаджигенов не пожела да коментира причините за публикацията на съмишленика си с мотива, че не е разговарял с него.

Мая Манолова като единствена възможност

„Харесва ни или не, единствената възможност е това“ – така Николай Хаджигенов коментира пред „Дневник“ решението за предизборно обединение с формацията на Мая Манолова, като посочи, че другите по-популярни извънпарламентарни играчи отказали участие в обединение.

Триото вече има изборна история с Манолова, която от бивш дългогодишен депутат от БСП, а впоследствие омбудсман на страната, избран с подкрепата на управляващата партия ГЕРБ, се превърна в един от най-яростните критици и на двете партии. То я подкрепи в надпреварата за кандидат-кмет на София миналата есен, отново с обяснението, че въпреки миналото й тя е единствена възможност да се атакува авторитарното управление на ГЕРБ и тази възможност трябва да бъде използвана.

През октомври „Отровното трио“ покани на разговори за честни избори обединението „Демократична България“ („Да, България“, ДСБ и „Зелено движение“), партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и гражданската платформа „Изправи се.бг“ на Мая Манолова. Представители на „Демократична България“ не се включиха в срещата, а останалите участници се уговориха да имат общи наблюдатели в избирателните секции през март.

Съвместните разговори обаче не доведоха до следваща крачка на сближаване. В края на ноември в публикация във „Фейсбук“ Слави Трифонов декларира, че партията му ще се яви сама на изборите. Вчера – в коментар на споразумението на „Отровното трио“ и Манолова – съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов потвърди, че обединението не възнамерява да променя формата си за изборите и че едва след изборите ще се търсят тематични мнозинства в новия парламент по приоритетните реформи.

Попитан дали не се притеснява, че след обединението с Мая Манолова антиправителствените протестите вече ще бъдат партийни или политизирани, Хаджигенов коментира: „Ако трябва да бъдем дребнави до безобразие, Мая Манолова е от първия ден на протестите. И нейните хора също. Това не може да се каже за никой друг от демократичните партии.“

Другите в обединението и кандидат-депутатите

За създаване на предизборна коалиция „Отровното трио“ и „Изправи се.бг“ все още преговарят с поредица по-малки партии, чиито имена засега не съобщават. По неофициална информация сред потенциалните партньори са „Движение 21“ на Татяна Дончева, „Движение България на гражданите“ на Димитър Делчев, „Волт“ на Настимир Ананиев и БЗНС на Румен Йончев. Всички те декларираха подкрепа за Мая Манолова по време на кметските избори в София и при създаването на платформата й.

Очаква се тъкмо регистрацията на някоя от тези формации да бъде ползвана от обединението за участие в парламентарния вот в края март.

Николай Хаджигенов уточни, че планът е обединението да издигне граждански листи с кандидати за депутати. В тях по думите му „би трябвало“ да участва и „Отровното трио“ с оглед на политическата ситуация в страната, която сравни с кочина. Източници от „Изправи се.бг“ неофициално казаха, че и двете формации били готови за общи следизборни действия със Слави Трифонов и „Демократична България“.

Сваляне на Борисов и още цели

Според Николай Хаджигенов идеята на обединението е да „изтика“ граждански кандидатури в политиката, като в депутатските листи щяло да има квота за граждани от приблизително 70%, а останалите кандидати ще са партийни. По думите му за номинации ще се търсят професионалисти с доказани качества, без принадлежност към бившата Държавна сигурност, включително и хора от протестите, където имало професори по медицина, академици, юристи и др.

„Обединени сме от голямата цел – демонтиране на едноличното управление на Бойко Борисов и разграждането на модела на диктатурата. Ще работим заедно за правосъдна реформа, върховенство на закона, честни избори и свобода на словото“, коментира пред „Дневник“ Мая Манолова. Тя каза, че ще настоява в платформата да влязат и целите на „Изправи се.бг“ – повишаване на доходите на гражданите, защита на гражданите от монополите и зелена България.