Днес

София получи общ стандарт за градската среда, при неспазване глобата е до 2000 лева

Много фасади са отрупани с кабели и новата наредба изисква премахването или скриването им.

© Юлия Лазарова

Много фасади са отрупани с кабели и новата наредба изисква премахването или скриването им.

София вече има своя Наредба за градската среда, която ще въведе единни правила за всички елементи – настилки, пейки, колчета, фасади, шрифтове на табелите и др. С новите нормативни изисквания ще трябва да се съобразяват изпълнителите на реконструкции, пристрояване и надстрояване, на основни ремонти на сгради и съоръжения, улици и площади.

Санкциите, предвидени за нарушения на наредбата, са глоби от 200 до 500 лева за физическите лица и от 500 до 2000 лева за юридическите.

София последна в Европа получава своя наредба за градската среда

Тази наредба е първа за страната, но София се оказва последната европейска столицата, която получи единни стандарти за градската среда. „В Белград при изготвянето на тяхната наредба бяха поканени консултанти от Виена и Прага. Така се извърши задълбочено проучване на автентичните настилки на града и от кои кариери са били доставени навремето“, обясни Борис Бонев от „Спаси София“. Той подкрепи наредбата, разработена от главния архитект на София Здравко Здравков.

С нея се обособяват зони в София, които ще бъдат със специфичен режим на регламентиране на градските пространства и елементите в тях, като се съобразява с културните иисторически дадености и архитектурното наследство.

Арх. Здравков: Стъпка по стъпка ще се хармонизира градската среда

Арх.Здравков посочи, че единната стилистика в градската среда постепенно, „стъпка по стъпка“, се налага като даде пример с уличното осветление по ул. „Граф Игнатиев“. Същите стълбове могат да се видят и в „Люлин“, посочи той.

„Ако в район „Средец“ инвеститор поиска да превърне магазин за парфюмерия в книжарница, от администрацията ще му дадат стандартите за оформянето й“, поясни бъдещата практика арх. Здравков. Новата наредба задава и рамката как да се създават в дъдеще стандарти, по които да се подреди градското обзавеждане, подчерта той.

София ще има единен шрифт за всички табели и надписи

С наредбата се приемат стандартите за шрифта на София, информационните табели, туристическата навигация и стандарт за оформление на фасадите в Зона 2 от Централната градска част на София. Тази първа зона, в която ще се наложи единния шрифт е в обхвата на ул. „Граф Игнатиев“ между ул. „Алабин“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, ул. „Солунска“ в участъка между бул. „Витоша“ и пл. „Славейков“, пл. „Гарибалди“, ул. „6-ти септември“ в участъка между ул. „Граф Игнатиев“ и бул. „Цар Освободител“, ул. „Цар Шишман“ в участъка между ул. „Граф Игнатиев“ и пл. „Народно събрание“ и ул. „Ген. Паренсов“ в участъка между ул. „6-ти септември“ и ул. „Цар Шишман“.

Предстои разписването и гласуването на още стандарти за градската среда, които ще се прилагат за фасадите, осветлението, градското обзавеждане, спирките и т.н.