Днес

София ще получи с 260 млн.лева по-малко за канализация

София ще получи с 260 млн.лева по-малко за канализация

© Надежда Чипева

Столичната община ще кандидатства за финансиране по оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. за изграждане на канализация в няколко софийски села и квартала. Проектът включва Симеоново, Драгалевци, Обеля, Кръстова вада-изток, Суходол и Бенковски. Общата стойност е 140.6 млн.лева, с които в тези квартали ще се изгради смесена канализация.

Въпреки това, много други квартали и села от агломерацията на София остават без канализация. За цялостното решаване на проблема екип на общината, ръководен от Ирина Савина, зам.-кмет по европейските политики, а от 2006 г. по инвестициите в общинското строителство, разработи проект на обща стойност от 1.3 млрд.лева.

Според доклада на Савина във втория етап на проекта се очаква да се получи финансиране от различни източници, включително по ОПОС 2021-2026 г. Става въпрос за близо 1.2 млрд.лева, които би трябвало да се предоставят на общината за да завърши цялостната канализация.

Методи Лалов: Савина изпусна 260 млн.лева. Оставка!

Около 30% от Столичната община е без канализация и трябваше да се кандидатства за възможно най-голямата сума по ОПОС, а тя е 400 млн.лева, негодува Методи Лалов, председател на групата на „Демократична България“ в общинския съвет.

„Не може община Бургас да договори 495 млн.лева за канализация по тази програма, а София в пъти по-малко“, отбеляза Тома Белев от „Демократична България“.

Ирина Савина

© Красимир Юскеселиев

Ирина Савина

Кметът Йорданка Фандъкова обяви през октомври 2019 г. (тогава бяха местните избори), че вече е осигурила 400 млн.лева за канализация, припомни Лалов. Според него точно 260 млн.лева по-малко средства за благоустрояването на София струва неумението на нейния заместник Ирина Савина да организира работата си и затова той поиска оставката й.

Групата на ГЕРБ/СДС в общинския съвет веднага реагира с обяснение защо София ще кандидатства и получи само 25% от парите, предлагани по ОПОС.

В Европа вече давали пари само за разделна канализация, обясни Прошков

Консултантите от инициативата „Джаспър“, които оценяват проектите за кандидатстване, обяснили, че вече ще се финансират само проекти за разделна канализация, но не и за смесена, обясни Прошко Прошков от групата на ГЕРБ/СДС. В София канализацията е смесена, което значи, че в нея се оттичат заедно отходните битови води и дъждовните води. В Европа вече се стимулира двата вида води да се оттичат в отделни тръби. Затова Столичната община не е кандидатствала за пълния размер на финасниране, според Прошков.

Тома Белев: Причината е друга – София няма капацитет за големи проекти

За 7 години досега по ОПОС София е усвоила само 5 млн.лева и сега няма как консултантите от „Джаспър“ да повярват, че общината има капацитет да усвои 400 млн.лева за 3 години за изграждане на канализация, опонира на тезата на Прошков Тома Белев.

Борис Бонев: Оставка за зам.-кмета Савина

Независимият общински съветник Борис Бонев от „Спаси София“ също разкритикува неумението на екипа на Столичната община да изготви и защити голям проект, с който да се прокара канализация до повечето софийски села и квартали.

„Вместо с доклад за 400 млн.лева, сега зам.-кметът Савина предлага доклад за 140 млн.лева“, посочи той и се включи към искането на оставката й.

Некадърното управление на София от ГЕРБ и ВМРО докара десетки хиляди софийски домакинства да останат и следващите години без канализация, посочи и Иво Божков от „Демократична България“. Той обаче за разлика от колегите си от групата подкрепи доклада, „за да не останат още софиянци без канализация“.