Политика

Тест за пораженията на COVID-19 върху белите дробове помага при лечениеТестът за локализация на вируса SARS-CoV-2 при тежки поражения върху белите дробове, разработен от специалисти в Масачузетската клинична болница в Бостън, може не само да отчете вредите върху организма, но и да помогне за определяне на правилната терапевтична тактика, съобщи ТАСС.

Учените публикуваха резултатите от изследването си в британското научно списание „Нейчър комюникейшънс“.Авторите на изследването са успели да проследят целия път, проправен от коронавируса при инфектирането на човешкия организъм по дихателен път. Изследвани са биоматериали, получени от специалистите при аутопсии на починали от пневмония, предизвикана от новия коронавирус, предава БТА.

„Използвахме клиничния метод, познат като хибридизация на РНК, който визуализира вируса непосредствено в органите“, казва ръководителят на изследването д-р Дейвид Тинг, научен сътрудник в Масачузетската клинична болница. „Разработеният анализ представлява клиничен тест, който позволява визуално да се определят локализацията и степента на поражение на тъканта на белите дробове от коронавируса“.

С теста са установени две фази на инфектиране на пациентите с тежка степен на поражения на белите дробове. Ранната фаза се характеризира с високи нива на коронавируса в белите дробове, което кара клетките на организма да изхвърлят в кръвта по-голямо количество гени, синтезиращи интерферон, изпълнявайки ролята на имунни защитници на клетките от проникване на коронавируса, обяснява специалистът.

Във втората фаза на развитие на болестта изследователите наблюдавали на практика необратими морфологични изменения в тъканта на белите дробове, чието възстановяване е невъзможно даже в случаите, когато с помощта на интерферон организмът успява да се справи с инфекцията.

„Реакцията на интерферона към коронавируса показва, че имунната система на здрав човек е способна да атакува вирусите, но поразените участъци се разполагат неравномерно. Търсенето на най-засегнатите части на белия дроб помага не само в провеждането на успешна обща антивирусна терапия, но и да се действа целенасочено. Не бива да се забравя, че засега лечението на коронавируса е ефективно при ранна диагностика, в първичния стадий на болестта, по-късното проявление на пораженията върху белите дробове може да се окаже слабо продуктивно за терапия“, каза Тинг.

Учените обръщат внимание и на това, че при развитието на пневмонии, коронавирусът в големи количества се открива не в дробовете, а в горните дихателни пътища, което също трябва да се отчита при назначаване на специфична антивирусна терапия.