Политика

Храни, които борят холестеролаСпоред Испанската фондация за сърдечни заболявания наличието на холестерол над 200 mg /dl може да крие риск от развитие на сърдечни заболявания. Испанското списание „Семана“ предлага списък с храни, които помагат в борбата холестерола:Патладжан

Когато готвим патладжан, той абсорбира мазнината. Аналогично той „абсорбира“ и холестерола. Разбира се, за да действа като „гъба“, трябва да се приема варен и цял – т.е. с кожата и със семената. Патладжанът съдържа и хлорогенна киселина, вещество, което предотвратява окисляването на „лошия“ (LDL) холестерол.

Зехтин

Олеиновата киселина в студено пресования зехтин е идеалният съюзник за регулиране нивото на холестерола в кръвта, като помага за понижаване на „лошия“ и увеличаване на „добрия“ холестерол. 

Овес

Триците и овесът съдържат бета глюкан – водоразтворими фибри, които спомагат за намаляване на „лошия“ холестерол. Овесът е и източник на енергия, протеини и регулира количеството захар в кръвта. Приемайте половин чаша овес всеки ден с течност, кисело мляко, смутита.

Боровинки 

Те се грижат за сърцето, като повишават „добрия“ холестерол и намаляват кръвното налягане, сковаността на артериите, възпалението. Смесете чаша замразени боровинки с половин чаша портокалов сок и кисело мляко за идеалната комбинация.

Орехи

Орехите съдържат вид Омега 3, алфа-линоленова киселина, която не само повишава HDL холестерола и намалява LDL, а също спомага за еластичността на кръвоносните съдове, предотвратява образуването на съсиреци и намалява високото кръвно налягане. Можете да приемате около 4 или 5 ядки на ден, препоръчително е да са сурови и без сол.

Семена от чиа

Подобно на ленените семена, семената от чиа са добър източник на полиненаситени мазнини Омега 3, които помагат за регулиране на кръвното налягане и холестерола в кръвта, намалявайки LDL липопротеините и увеличавайки HDL. Те са богати и на антиоксиданти и фибри, които регулират чревния транзит.

Червено вино

Според проучвания пиенето на чаша червено вино на ден намалява концентрацията на атерогенни плаки в артериите и повишава нивата на „добрия“ холестерол и на сърдечното здраве.